Siirry sisältöön

UNICEFin raportti: 67 miljoonalta lapselta perusrokotuksia saamatta viimeisen kolmen vuoden aikana

UNICEFin uusi raportti osoittaa, että pandemian aiheuttama terveydenhuoltojärjestelmien kuormitus, niukat resurssit, konfliktit ja epävakaus sekä rokoteluottamuksen heikentyminen ovat vaikuttaneet lasten perusrokotuksiin.

Uutinen
Pieni lapsi saa rokotteen.
© UNICEF/UN0758717/Ekpu VII Photo

Tänään julkaistu The State of the World’s Children 2023: For Every Child, Vaccination varoittaa, että vuosina 2019-2021 yhteensä 67 miljoonaa lasta jäi ilman rokotuksia, ja rokotuskattavuus laskee 112 maassa. Raportti kertoo myös, että luottamus lapsuusiän rokotusten merkitykseen heikkeni covid-pandemian aikana 52 maassa tutkituista 55:stä.  

Laskusta huolimatta, rokotteiden yleinen kannatus on edelleen suhteellisen vahva. Lähes puolessa tutkituista 55 maasta yli 80 prosenttia vastaajista piti rokotteita tärkeinä lapsille. Jotta voidaan selvittää, ovatko havainnot luottamuksen vähenemisestä osoitus pidemmän aikavälin suuntauksesta, tarvitaan lisätutkimusta. Raportti kuitenkin varoittaa, että useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta rokotekielteisyyden uhka saattaa olla kasvussa. Näitä tekijöitä ovat muun muassa pandemian hoitoon liittyneet epävarmuudet, väärän tiedon leviäminen, epäluottamus asiantuntijatietoon ja poliittinen polarisaatio. 

– Nämä tiedot ovat huolestuttava varoitusmerkki. Luottamus rutiinirokotuksiin ei saa olla pandemian seuraava uhri. Muuten seuraava kuolemantapausten aalto voi olla tuhkarokkoon, kurkkumätään tai muihin ehkäistävissä oleviin tauteihin sairastuneita lapsia, sanoo UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell

Pandemia keskeytti rokotusohjelmia kaikkialla maailmassa ja sen seurauksena käynnissä on pahin taantuma lasten rokotuksissa 30 vuoteen. Keskeytykset johtuivat terveydenhuoltojärjestelmien kuormituksesta, rokotusresurssien ohjautumisesta COVID-19-rokotuksiin, terveydenhuoltohenkilöstön puutteesta ja sosiaalisen etäisyyden ohjeistuksesta. 

Pandemia pahensi eriarvoisuutta. Erityisesti köyhissä ja syrjäisissä yhteisöissä asuvat lapset eivät vieläkään saa rokotuksia, sillä niitä ei ole saatavilla tai ne ovat liian kalliita. Niistä 67 miljoonasta lapsesta, jotka jäivät ilman rutiinirokotuksia vuosina 2019-2021, 48 miljoonaa ei saanut yhtään rutiinirokotetta. Rokottamattomat lapset asuvat usein vaikeasti tavoitettavissa yhteisöissä, kuten maaseudulla tai kaupunkien slummeissa.  

Tautiepidemioiden estämiseksi on ryhdyttävä toimiin rokotekattavuuden lisäämiseksi. Esimerkiksi vuonna 2022 tuhkarokkotapausten määrä oli yli kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna. Polion halvaannuttamien lasten määrä kasvoi 16 prosenttia edellisvuoteen verrattuna vuonna 2022. Jotta jokainen lapsi voidaan rokottaa, on vahvistettava perusterveydenhuoltoa ja varmistettava työntekijöille heidän tarvitsemansa resurssit ja tuki.  

UNICEF kehottaa hallituksia: 

  • Tunnistamaan ja tavoittamaan kiireellisesti kaikki lapset, jotka eivät saaneet rokotuksia COVID-19-pandemian aikana. 
  • Vahvistamaan rokotteiden kysyntää muun muassa lisäämällä luottamusta ja tietoa rokotuksista. 
  • Varmistamaan rokotuspalvelujen ja perusterveydenhuollon rahoituksen. 
    Rakentamaan kestäviä terveydenhuoltojärjestelmiä. 

– Taudit eivät tunne rajoja. Kattavat rokotusohjelmat ja vahvat terveydenhuoltojärjestelmät ovat paras keino estää tulevat pandemiat, Russell sanoo. 

UNICEF on maailman suurin rokoteostaja. UNICEF toimittaa rokotteet 45 prosentille maailman alle viisivuotiaista lapsista lähes sadassa maassa ja tukee rokotusohjelmia yli 100 maassa. 

Julkaistu 20.4.2023