Vettä maaperän uumenista
Ilmastonmuutos kiihdyttää sään ääri-ilmiöitä. Tällä hetkellä Itä-Afrikassa jo neljä perättäistä sadekautta on epäonnistunut. Vuoteen 2040 mennessä noin joka neljäs lapsi maailmassa asuu alueella, jossa kärsitään veden puutteesta. UNICEF vastaa kuivuuskriisiin järjestämällä vettä sinne, missä sitä ei ole.
Pohjavesi on paras veden lähde siellä, missä sataa vähän. Esimerkiksi Itä- ja Etelä-Afrikassa on alueita, joiden maasto on kuivaa ja sateet epävarmoja. Alueilla asuu miljoonia veden puutteesta kärsiviä ihmisiä. Pohjaveden löytäminen on haastavaa maantieteellisen ympäristön vuoksi – todennäköisyys pohjavesialueiden löytämiselle ja kaivauksien onnistumiselle on usein alle 50 prosenttia.
UNICEFin uuden satelliittidataa käyttävä järjestelmän ansiosta pohjavettä löytyy helpommin. The More Water More Life - Groundwater Mapping –projekti lisää pohjaveden porauksen onnistumista kartoittamalla syviä pohjavesivarastoja satelliittikuvan avulla. Menetelmän ideana on siis löytää pohjavesivarat jo ennen porauksen aloittamista.
Aloitetta on viety tuloksekkaasti eteenpäin Etiopiassa ja Madagaskarissa. Etiopiassa kaivauksien onnistumisprosentti nousi 50 prosentista 92 prosenttiin. Tämän ansiosta 1,2 miljoonaa ihmistä saa vettä syrjäisillä ja vaikeasti kartoitettavilla alueilla. Tärkeää on myös, että pohjavettä hyödynnetään ympäristön kannalta kestävällä tavalla, jolloin vältetään pohjaveden täydellinen ehtyminen.
UNICEFille pohjavesivarastoja kartoittava projekti on vain yksi keino, jolla se toimii ilmastonmuutoksen mittavia vaikutuksia vastaan.
Turkanan piirikunnassa Pohjois-Keniassa maasto on kuivaa ja hiekkaista. Naipan kylä on kuitenkin kuin keidas autiomaassa. Aurinkovoimalla toimiva vesijärjestelmä pumppaa pohjaveden säiliöihin, joista se taas virtaa suoraan yhden koulun ja seitsemän kylän vesihanoihin. Pumppua lähimmän vesihanan luokse on kokoontunut joukko naisia ja lapsia noutamaan vettä.
– Kävelin joka päivä kuusi tuntia hakeakseni vettä joesta, kertoo Veronica Alimeme, 18, vuoden ikäisen pojan äiti, – mutta nyt sen keruu kestää vain tunnin ja vesi on puhtaampaa. Käytän sitä juomiseen, pesemiseen, ruoanlaittoon ja siivoamiseen.
Toisin kuin perinteiset käsipumput, aurinkovoimalla toimivia järjestelmiä voidaan käyttää veden varastointiin, jolloin vedestä hyötyvät suuremmat yhteisöt, kuten koulut ja terveysasemat. Se myös lyhentää kävely- ja odotusaikoja. Tämän kaltaiset järjestelmät vähentävät vedenpinnan laskun ja äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksia veden saantiin. Ne mahdollistavat pumppauksen syvemmältä, ja ne voivat jatkaa toimintaansa myrskyn jälkeen, kun muut sähköjärjestelmät eivät ole enää toiminnassa.
– Ennen ei viljelty ja ihmiset käyttivät paljon aikaa veden keräämiseen. Lapset sairastuivat ripuliin, koska joen vesi ei ollut puhdasta, toteaa James Epua, joka vastaa Naipan kylän aurinkovoimalla toimivasta vesijärjestelmästä, – nyt naisilla ja lapsilla on enemmän aikaa tehdä muita asioita. Ihmiset ovat terveempiä, eikä heidän tarvitse liikkua löytääkseen laitumia karjalleen.
Kirjoitus on alunperin julkaistu UNICEFin Lasten puolella -lehdessä 2/2022.