Siirry sisältöön

4 vaarallista lapsuuden tautia ja ratkaisut niihin

Lähes 14 000 lasta kuolee joka päivä ennen kuin täyttää viisi vuotta. Suurin osa menehtyy tartuntatauteihin, jotka ovat helposti ehkäistävissä ja hoidettavissa. UNICEF ratkaisee tauteihin liittyviä haasteita esimerkiksi rokotteiden ja paremman hygienian avulla.

Riikka Teelmäki Artikkeli
Lääkäri kuuntelee stetoskoopilla sängyllä istuvan lapsen rintaa.
Lääkäri tutkii 4-vuotiasta Basyaa, joka kärsii vakavasta aliravitsemuksesta ja tuberkuloosista UNICEFin tukemassa aluesairaalassa Nangarharin maakunnassa Afganistanissa. © UNICEF/UNI445072/Naftalin

1. Keuhkokuume

Keuhkokuume tappaa enemmän lapsia kuin mikään muu tarttuva tauti. Tauti on erityisen yleinen köyhissä maissa. Keuhkokuume leviää huonon hygienian ja likaisen veden välityksellä. Lapset, joiden immuunijärjestelmä ei ole vielä kehittynyt tai joilla se on heikentynyt, esimerkiksi aliravitsemuksen vuoksi, ovat erityisen alttiilta taudille. Myös ilmansaasteet altistavat keuhkot helpommin infektioille.

RATKAISUT

  • Riittävä ravitsemus, rokottaminen, puhdas juomavesi ja hyvä hygienia auttavat suojelemaan lapsia keuhkokuumeelta.
  • Tautia voidaan hoitaa helposti antibiooteilla.

UNICEFIN TYÖ

Vuonna 2022 UNICEF antoi yli 22 miljoonaa antibioottihoitoa alle vuoden ikäisille lapsille 41 maassa.

Pieni vauva, jolla happiviikset makaa sängyllä.

Kuusikuukautinen Constance Prosper Waida saa hoitoa Kayungan alueellisessa sairaalassa Ugandassa. Constancella diagnosoitiin vakava keuhkokuume, johon hän saa antibiootteja ja lisähappea. UNICEFin tuella sairaalaan happilaitos, jonka avulla voidaan täyttää 140 happipulloa joka vuorokausi.

2. Ripuli

Ripuli on edelleen maailmanlaajuisesti merkittävimpiä pienten lasten kuolinsyitä. Ripuli liittyy vahvasti huonoon hygieniaan, sanitaatioon ja aliravitsemukseen. Etenkin kriisitilanteissa tauti leviää helposti ja on pienille lapsille hyvin vaarallinen.

RATKAISUT

  • Hyvään hygieniaan ja sanitaatioon panostaminen, imetyksen tukeminen ja terveydenhuollon vahvistaminen ehkäisevät ripulia.
  • Noin 70–90 prosenttia ripulin aiheuttamista kuolemantapauksista voidaan estää suun kautta annettavalla rehydraatiosuolalla, ja sinkin arvioidaan vähentävän ripulikuolleisuutta lähes 12 prosenttia.
  • Asianmukainen nesteytys ja antibioottien valikoiva käyttö ovat myös ratkaisevan tärkeitä taudin hoidossa.

UNICEFIN TYÖ

Vuonna 2021 UNICEF jakoi maailmanlaajuisesti yli 93 miljoonaa sinkkitablettia ja yli 30 miljoonaa suun kautta annosteltavaa rehydraatiosuolapussia.

Pieni lapsi saa rokotteen käsivarteensa.

1-vuotias Arina saa perusrokotteet UNICEFin tukemalla klinikalla Vanadzorissa Armeniassa. UNICEF toimittaa rokotteet lähes puolelle maailman lapsista. 

3.  Malaria

Lähes joka minuutti alle viisivuotias lapsi kuolee malariaan. 76 prosenttia kaikista malariaan kuolleista on pieniä lapsia. Suurin osa maailman malariatartunnoista ja -kuolemista tapahtuu Afrikan mantereella. Malaria leviää hyttysten avulla.

RATKAISUT

  • Uuden malariarokotteen tehosta on saatu lupaavia tuloksia: lasten kuolleisuus, sairastumistapaukset ja sairaalahoidon tarve ovat vähentyneet.
  • Hyttysverkot ovat edelleen tärkeä keino ehkäistä sairastumisia.
  • Myös taudin nopea havaitseminen ja malariatestien hyvä saatavuus ovat kriittisiä hoidon onnistumisen kannalta.

UNICEFIN TYÖ

Uuden malariarokotteen laaja jakelu aloitetaan kuluvana vuonna: UNICEF hankkii ja jakaa rokotteita sekä kouluttaa viranomaisia ja terveydenhuoltoalaa rokoteohjelmien käynnistämiseksi. UNICEF hankkii lähes puolet kaikista maailman rokotteista.

Nainen katselee kahta pientä vauvaa keskoskaapissa.

Äiti katselee inkubaattorissa olevia ennenaikaisesti syntyneitä kaksospoikiaan Bamakon Gabriel Tourén sairaalassa Malissa. 

4. TUBERKULOOSI

Yli 200 000 lasta kuolee yhä tuberkuloosiin vuosittain. Arvioiden mukaan jopa 96 prosenttia tuberkuloosiin kuolleista lapsista ei koskaan saa hoitoa sairauteen. Yli puolet lasten tuberkuloositapauksista jää tunnistamatta eikä lasten tuberkuloosin tutkimusta rahoiteta yhtä paljon kuin aikuisten.

RATKAISUT

  • Taudin havaitseminen on ensisijaista hoidon onnistumiseksi. Siksi on tärkeää, että etenkin lasten tuberkuloositapausten tunnistamista vahvistetaan. Myös lasten tarpeisiin keskittyvää tutkimusta pitää lisätä.
  • Tuberkuloosia voidaan ehkäistä rokotteilla ja hoitaa antibiooteilla.

UNICEFIN TYÖ

Toisen maailmansodan jälkeen tuberkuloosi oli yleisempiä lasten kuolinsyitä Suomessa. UNICEFin tuella järjestettiin Suomessa laaja rokotekampanja ja nykyään tauti on lasten keskuudessa hyvin harvinainen. UNICEF hankkii ja välittää edelleen vuosittain noin 150–160 miljoonaa tuberkuloosirokoteannosta. 

Lue lisää UNICEFin terveystyöstä

 

Julkaistu 2.7.2024