Siirry sisältöön

Asianajajan vinkit testamentin laatimiseen

Moni miettii, mitä testamenttia ja testamenttilahjoitusta tehdessä kannattaa ottaa huomioon. Kysyimme asianajajan vinkit testamentin laatimiseen.

Anni Helkovaara Näkökulma
Asianajaja ja varatuomari Tapio Olkkonen.
Asianajaja ja varatuomari Tapio Olkkonen
© Joonas Koponen

Testamentti on lähes jokaiselle hyödyllinen asiakirja, ja testamenttilahjoituksen tekeminen on vuosi vuodelta yleisempi tapa auttaa. Testamentin laatiminen ja siinä lahjoittaminen voi kuitenkin tuntua monimutkaiselta prosessilta. Siksi asiantunteva lakiapu on usein tarpeen. 

Asianajotoimiston avulla testamentin tekeminen on vaivatonta ja turvallista, kertoo asianajaja ja varatuomari Tapio Olkkonen.  

–  Suosittelen ensimmäisenä miettimään, mitä asioita testamentissaan haluaa määrätä. Monet etsivät tietoa netistä, mutta sen jälkeen kannattaa ottaa yhteys asianajotoimistoon. Jo lyhyen puhelinkonsultaation pohjalta asiantuntija voi auttaa eteenpäin testamentin laatimisessa. 

Asiantuntija osaa myös esittää lisäkysymyksiä ja tuoda keskusteluun näkökulmia, joita testamentin tekijä ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi.

Tapio Olkkonen, asianajaja

 

Näin pääset alkuun

Asianajajan tapaamiseen ei useimmiten tarvita erityistä valmistautumista – ainoastaan ajatus siitä, miten omaisuuttaan haluaa testamentissa jakaa, riittää. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi jos sinulla on jo aiempi voimassa oleva testamentti, kannattaa se ottaa mukaan. 

–  Ensimmäisenä tapaamisessa kartoitetaan, mikä on testamentin tekijän tahto. Sitten selvitetään, miten perintö jakautuisi ilman testamenttia ja miten testamentin tekeminen siihen tilanteeseen vaikuttaa.

Asiantuntija osaa myös esittää lisäkysymyksiä ja tuoda keskusteluun näkökulmia, joita testamentin tekijä ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi.

– Usein kysytään esimerkiksi sitä, voiko omaa omaisuutta käyttää tai lahjoittaa testamentin tekemisen jälkeen. Kyllä voi: esimerkiksi testamentissa määrätyn kesämökin voi myydä vielä elinaikanaan. Näissäkin kysymyksissä asianajotoimisto osaa auttaa, Olkkonen kertoo.

Jos olet päättänyt tehdä testamentissasi lahjoituksen myös Suomen UNICEFille, voit saada veloituksetonta ja riippumatonta lakiapua testamentin laatimiseen UNICEFin laajalta asianajotoimistojen verkostolta. 

 

Tilaa maksuton testamenttiopas


Vältä sudenkuopat lakiasiantuntijan avulla

Testamentin voi periaatteessa laatia itsenäisesti. Olkkonen kuitenkin muistuttaa asiantuntija-avun tärkeydestä: väärin tehty testamentti voi johtaa riitoihin tai pahimmassa tapauksessa olla mitätön.

–  Testamentti on määrämuotoinen asiakirja, eli se täytyy tehdä tietyllä tavalla, jotta se on pätevä. Asianajotoimiston kanssa näistä asioista ei tarvitse testamentin tekijän huolehtia, vaan hän voi olla varma, että testamentti on tehty laillisesti. Asiantuntijan kanssa testamentti tehdään varmasti oikein, mikä auttaa välttämään epäselvyyksiä ja riitatilanteita, Olkkonen sanoo.

Jos myöhemmin muutat mieltäsi, voit muuttaa testamenttiasi.

Tapio Olkkonen, asianajaja

 
Suomen UNICEFin kautta saatavaa lakineuvontaa voivat hyödyntää kaikki testamentintekijät, jotka ovat tekemässä testamenttilahjoituksen UNICEFille. Asianajotoimiston yhteystiedot saat helposti ottamalla yhteyttä UNICEFiin

Olkkonen muistuttaa, ettei testamentin tekemistä kannatta myöskään jättää liian myöhään.

– Testamentti kannattaa tehdä ajoissa, ennen kuin mahdollinen sairaus tai ikääntyminen vaikuttaa oikeustoimikelpoisuuteen. Jos myöhemmin muutat mieltäsi, voit muuttaa testamenttiasi, hän summaa. 

Testamenttilahjoitus on tehokas tapa tehdä hyvää 

Yhä useampi suomalainen on päättänyt muistaa testamentissaan omien läheistensä lisäksi myös jotakin itselleen tärkeää kohdetta. Suomen UNICEFille osoitettu testamenttilahjoitus käytetään tehokkaasti kaikkein heikoimmassa asemassa elävien lasten auttamiseksi.

Testamenttilahjoitukset ohjataan UNICEFin lastenrahastoon, josta varoja voidaan tarpeen mukaan käyttää aina juuri siellä, missä apua kaikkein kipeimmin tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa.

 

Tilaa maksuton testamenttiopas

Julkaistu19.8.2024