Siirry sisältöön

Humanitaarinen käteisapu pelastaa ihmisiä hätätilanteissa

Humanitaarinen käteisapu on tutkitusti tehokkaimpia hätäavun muotoja. Mutta mitä se on ja miten se toimii?

Artikkeli
Vanhempi pitää sylissään pientä lasta ja ojentaa korttia kohti kameraa.
Sabna Mohamed näyttää käteisapuohjelman rekisteröintikorttiaan sylissään 9-vuotias tyttärensä Fatuma. Perhe asuu Kassalan osavaltiossa Sudanissa. Sabna käytti saamansa avustuksen ostaakseen ravitsevaa ruokaa, johon hänellä ei olisi muuten ollut varaa.
© UNICEF/UN0791789/Mojtba Moawia Mahmoud

Mitä on humanitaarinen käteisapu? 

Humanitaarinen käteisapu on taloudellista tukea, jota maksetaan hätäaputilanteissa yksittäisille ihmisille tai perheille. Käteisapu maksetaan fyysisenä valuuttana tai sähköisenä käteisenä ja sitä voidaan käyttää ihmisten perustarpeisiin vastaamiseen erilaisissa kriisitilanteissa.

Miten käteisapu toimii?

Käteisapu voidaan antaa kertamaksuna tai säännöllisinä kuukausittaisina siirtoina. Rahansiirtoihin voidaan käyttää pankkitiliä, postitoimistoa, rahansiirtopalveluja tarjoavia yrityksiä tai matkapuhelimia. Myös fyysisiä jakeluita tapahtuu. Perheet voivat käyttää avustukset yksilöllisiin tarpeisiinsa, kuten ruokaan, vuokraan, sähköön, lääkkeisiin tai vaatteisiin.

Lapsi vanhemman sylissä. Vanhempi pitää kädessään paperilappua.

Lucia Juma kolmekuukautisen poikansa Prince Patrikin kanssa oli yksi käteisavun saajista Balakassa Malawilla. Malawi kärsi vuonna 2023 koleraepidemiasta, tulvista ja ruokapulasta. Juma kertoi ostaneensa kanoja sekä ämpäreitä puhtaan veden säilyttämistä ja käsien pesua varten.

Kuka käteisapua voi saada?

Tuki kohdennetaan aina sitä eniten tarvitseville, eli heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja heidän perheilleen. Kriteerit vaihtelevat hätätilanteen mukaan. Tyypillisiä avunsaajia ovat esimerkiksi perheet, joissa on alle kaksivuotias lapsi, raskaana olevat ja imettävät äidit sekä perheet, joissa on vammaisia lapsia.

Vanhemmat istuvat sängyllä lapsen kanssa.

Kharkivissa Ukrainassa asuvat Oleksandr ja Venera menettivät sodan seurauksena työnsä ja heidän oli vaikea huolehtia kaksivuotiaasta pojastaan Makarista, jolla on Downin syndrooma. Perhe käytti UNICEFilta saamansa käteisavun vaippoihin, ruokaan, lääkkeisiin, vitamiineihin, vuokraan ja leluihin.

Miksi käteisapu on hyvä hätäavun muoto?

Käteisapu on tutkimusten mukaan kustannustehokas ja nopea tapa toimittaa tukea sitä eniten tarvitseville. Käteisavun toimittamisen kustannukset ovat yleensä alhaisemmat kuin erilaisten hyödykkeiden, mikä tarkoittaa, että useampi ihminen voi saada apua. Koska kotitaloudet käyttävät saamansa rahat paikallisilla markkinoilla, humanitaariset rahansiirrot tukevat yhteisöjä ja vahvistavat paikallista taloutta. Se että perheet voivat itse päättää mihin avustuksen käyttävät, on paitsi joustavaa, antaa heille myös tärkeitä hallinnan ja arvokkuuden kokemuksia vaikeassa tilanteessa.

Julkaistu22.7.2024