Siirry sisältöön

Kirjoitusvirhe on vain yksi seuraus siitä, että lapset eivät käy koulua ja opi

Lapsen oikeuksien viikolla 18.-24.11. muistutamme lapsen oikeudesta oppia. Oppimisella ja koulunkäynnillä on mullistava merkitys lasten tulevaisuudelle.

Uutinen

Jokaiselle lapselle oikeius oppimiseen! Lapsen oikeuksien viikolla Suomen UNICEFin viesti näkyy laajasti eri mainospinnoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Pieni kirjoitusvirhe mainoksen tekstissä herättää miettimään sitä, mikä oppimisen merkitys oikeastaan on. Kirjoitusvirhe on vain yksi pieni seuraus siitä, lapsi ei käy koulua tai saa laadukasta opetusta. Oppiminen merkitse lapselle ja koko yhteiskunnalle parempaa tulevaisuutta.

Toteutuuko lasten oikeus oppimiseen?

Lapsen oikeus oppimiseen ei toteudu edes kaikilla koulua käyvillä lapsilla. Yli 600 miljoonaa lasta maailmassa ei saavuta lukemisen ja matematiikan vähimmäistaitotasoa, vaikka kaksi kolmasosaa heistä käy koulua. Globaalin oppimisenkriisin taustalla on muun muassa pula koulutetuista opettajista. Lisäksi osa oppilaista tulee kouluun nälkäisenä tai väsyneenä työstä tai kotitöistä, jolloin oppiminen on vaikeaa.

Lapset jäävät usein vaille koulutusta maissa, joissa on poliittisia levottomuuksia, konflikteja tai luonnonkatastrofeja. Vamma tai etniseen vähemmistöön kuuluminen voivat myös olla syitä koulun ulkopuolelle jäämiseen. Joissain maissa tyttöjen mahdollisuus koulunkäyntiin on rajoitettu.

Miksi koulutus on tärkeää?

Luku- ja laskutaito ja muu perusopetus ovat elintärkeitä selviytymiskeinoja jokaiselle, mutta oppimisella on myös valtava merkitys lasten tulevaisuudelle sekä koko yhteiskunnan vakaudelle ja kehittymiselle.

  1. Koulutetulla lapsella on enemmän tulevaisuuden vaihtoehtoja ja työllistymismahdollisuuksia.
  2. Koulu on turvallinen tila olla muiden kanssa ja oppia. Se on paikka, jossa lapsi voi olla lapsi kriisinkin keskellä.
  3. Koulussa voidaan tarjota lapsille terveyskasvatusta ja terveyspalveluita, jotka eivät muuten tavoita lapsia. Koulu antaa vahvan suojan kaikenlaista hyväksikäyttöä vastaan.
  4. Koulussa luodut sosiaaliset suhteet ja taidot toimia ryhmässä, kannattelevat myöhemmässäkin elämässä.


UNICEF tukee lasten oppimista joka puolella maailmaa

UNICEF edistää lapsen oikeutta oppimiseen eri puolilla maailmaa. Kunnostamme kouluja ja kehitämme opetusta, jotta jokainen lapsi taustasta, vammaisuudesta tai sukupuolesta riippumatta saisi koulutusta. Koulutamme opettajia ja kehitämme uusia tapoja ja teknologioita oppia. Tarjoamme lapsille opetusta kriisien ja hätätilanteiden keskellä.

Lapsen oikeuksien viikon -kampanja näkyy mainospinnoilla ja somekanavissa 18.-24.11. 

Julkaistu 18.11.2024