Siirry sisältöön

Kolumni: Sometauko paljasti, että lomakuvien lisäksi piiloon jäävät maailman kriisit

Sometauolla en nähnyt hassuja videoita tai kuvia kavereiden skumppalaseista, mutta samalla pimentoon jäivät maailman kriisit.

Noora Pohjanheimo Näkökulma
lapsi kävelee raunioissa
© UNICEF/UNI561766/Ibarra Sánchez

Tänä kesänä päätin laittaa sosiaalisen median tauolle loman ajaksi. Taustalla olivat ihan perinteiset syyt; somevideoiden selaaminen iltaisin väsyneenä tuntuu vievän liikaa aikaa ja halusin varmistaa, että lomalla katselen perheenjäseniäni enkä hassuja meemejä. Toisaalta olin huomannut, että kesäisin iskee helposti lomakateus ja ulkopuolisuuden tunne muiden kesäkuvia katsellessa.

Poistuminen somesta ei tuntunut pahalta. Huomasin, että yleensä tiedän enemmän siitä, missä kaverini milloinkin ovat – nyt jouduin kysymään. Kuvavirtaa en kaivannut, mutta tottumus puhelimen selailuun oli kuitenkin tiukassa, joten päädyin lukemaan pitkin kesää aktiivisesti uutisia.

Maailmasta piirtyi hyvin erilainen kuva kuin mihin olen arjessa tottunut, kun kanavavalikosta puuttuivat sosiaalisessa mediassa seuraamani ihmiset, järjestöt ja aktivistit sekä työsähköpostiin tulevat uutiskirjeet.

Pääasiassa kotimaisten mediatalojen uutisia seuraamalla alkoi vaikuttaa siltä, että maailman lapsia vielä keväällä riepotelleet kriisit ja konfliktit ovat kadonneet.

Uutispalveluissani ei näkynyt lasten nälänhätä, tai lasten valtava kärsimys esimerkiksi Gazassa ja Sudanissa. Kesän ykkösaiheen eli sään rinnalle oli kuitenkin kiivennyt aiheeksi myös ilmastokriisi ja sen vakavat seuraukset.

Ensisijainen tavoitteeni sometauolla oli rauhoittaa mieltäni ja keskittyä olennaiseen. Suurin oivallukseni ei kuitenkaan ollut se, miten hyvää sometauko tekee, vaan miten paljon maailmasta jää näkemättä ja kuulematta, jos tietoa ei aktiivisesti etsi ja seuraa vain rajattuja lähteitä. Hiljaiset ja kaukaiset kriisit sekä lasten ääni hukkuvat helposti Olympilaisten ja muiden suurien uutistapahtumien alle.

Tiedolla on suora yhteys toimintaan. Suuret humanitaariset kriisit, jotka saavat mediassa huomiota, tuottavat lahjoituspiikin.

Hiljaisille kriiseille ja tuntemattomille aiheille on vaikea kerätä lahjoituksia tai aktivoida ihmisiä toimimaan.

Karu totuus paljastui viimeistään töihin palatessa. Maailman kriisit eivät todellakaan olleet jääneet kesätauolle ja humanitaariselle avulle ja globaalille kehitystyölle on edelleen tarvetta. Tärkeä osa UNICEFin työtä on myös jakaa tietoa lapsen oikeuksista ja huolehtia siitä, että lasten ääni tulee kuuluviin.

UNICEF työskentelee ympäri maailmaa rakentaen lapsille parempaa tulevaisuutta järjestämällä mahdollisuuksia koulutukseen, terveydenhuoltoon ja hätäapuun. UNICEFin tukijana olet mukana tekemässä tärkeää työtä ja samalla pysyt ajan tasalla siitä, mitä maailmalla tapahtuu.

Kirjoittaja Noora Pohjanheimo on Suomen UNICEFin viestinnän asiantuntija.

Julkaistu5.8.2024