Siirry sisältöön

Laura Allonen intersukupuolisille lapsille: Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet

Näyttelijä ja tanssija Laura Allonen toivoo, että voi omalla esimerkillään auttaa tekemään intersukupuolisuudesta normaalin asian. Itse hän olisi 15-vuotiaana kaivannut kipeästi esikuvaa, kun selvisi, ettei hänen kehonsa ole tyypillinen naisen keho.

Minna Suihkonen Artikkeli
Minna Suihkonen
Ruskeaan takkiin pukeutunut vaalea aikuinen seisoo syksyisessä puistomaisemassa ulkona.
Laura Allonen toivoo, että intersukupuolisia ihmisiä nähtäisiin enemmän sarjoissa ja elokuvissa. Hän toivoo myös, että koulussa annettaisiin asianmukaista tietoa intersukupuolisuudesta.
© UNICEF/Markus Sommers

Näyttelijä ja tanssija Laura Alloselle selvisi 15-vuotiaana, että hänellä on miehelle tyypilliset kromosomit XY naistyypillisen XX:n sijaan. Häntä oli tutkittu pitkään Lastenklinikalla pituuskasvun hidastumisen ja murrosiän merkkien puuttumisen vuoksi. 

– Minua hämmensi ja hävetti se, että minulla olikin miehen kromosomit. Olin kokenut itseni siihen asti tyttönä. Oli olo, että mikä minä olen, kun minulla on erilaiset kromosomit kuin muilla. 

Lääkäri nimesi tilan Swyerin syndroomaksi. Siinä keho on ulkoisesti naiselle tyypillinen, mutta munasarjat puuttuvat eikä keho tuota naishormoni estrogeeniä.  

Mustaan t-paitaan pukeutunut vaalea henkilö seisoo kädet puuskassa vaaleassa laajassa sisätilassa ja hymyilee kameralle..

Tampereella asuva Laura Allonen esiintyy parhaillaan Helsingin kaupunginteatterin Moulin Rouge! -musikaalissa.

Termiä intersukupuolisuus kukaan ei tuolloin vuonna 2005 maininnut. Laura ei tiennyt ketään toista ihmistä, joka olisi samanlainen kuin hän.  

Samaan aikaan hän tunsi pitkällisten tutkimusten jälkeen myös helpotusta siitä, että kyse ei ollut sairaudesta.  

Lauraa tutkinut lääkäri tarjosi hänelle mahdollisuutta jutella kahden kesken, mikä oli tärkeää. Myös äidin kanssa Laura pystyi juttelemaan asiasta ja sai tukea. Kovin syvällisesti teini-ikäinen ei kuitenkaan halunnut eikä osannut asiaa pohtia. 

Ominaisuus, ei vika 

Nyt Laura ajattelee, että häntä olisi teininä helpottanut, jos hän olisi jo silloin tuntenut termin intersukupuolisuus. 

Kun tätä tutkittiin sairaalassa, puhuttiin diagnoosista ja syndroomasta. Silloin tuntui, että jokin on vialla. 

Tietoon intersukupuolisuudesta Laura törmäsi vasta vähän päälle parikymppisenä.  

– Se oli iso ahaa-elämys! Jotenkin intersukupuolisuus kolahti sydämeen ja tuntui heti omalta. Siitä  alkoi pikkuhiljaa rakentua oma identiteetti. 

Nykyään Laura kokee olevansa sekä intersukupuolinen että nainen. 

Vuosittain 26. lokakuuta vietetään intersukupuolisuuden päivää. Vuonna 2017 Laura teki kyseisenä päivänä Instagramiin postauksen, jossa hän kertoi intersukupuolisuudestaan.  

– Olin miettinyt sitä jo pari vuotta. Silloin päätin, että nyt riittää tämä häpeän tunne ja salailu. 

– Toinen syy oli se, että olisin itse silloin 15-vuotiaana kaivannut esikuvaa. Ajattelin, että tämä kannattaa, jos edes yksi nuori kokee, että minusta on hänelle apua. 

Postauksen tekeminen jännitti Lauraa valtavasti. Kommentit kuitenkin tulvivat sydämiä ja kiitosta, ja kokemus oli voimauttava. Tuon päivän jälkeen Laura on kertonut intersukupuolisuudestaan monessa yhteydessä. Useat intersukupuoliset nuoret ja heidän vanhempansa ovat ottaneet häneen yhteyttä ja kiittäneet asian pitämisestä esillä.  

– Siitä tulee joka kerta hyvä mieli. 

Lisää opetusta kouluihin 

Välillä Laura on törmännyt myös tietämättömiin ja epäasiallisiin kysymyksiin ja kommentteihin. Hänestä intersukupuolisuudesta tarvittaisiin kipeästi lisää tietoa. Esimerkiksi kouluissa olisi tärkeää panostaa asiallisen tiedon jakamiseen. 

Taannoin hän huomasi, että puolison yläkouluikäisen lapsen terveystiedon kirjassa käsiteltiin intersukupuolisuutta vain muutamalla lauseella ja niihinkin oli onnistuttu ujuttamaan harhaanjohtava ja loukkaava termi hermafrodiitti. 

Laura toivoo myös, että intersukupuolisia ihmisiä näkyisi enemmän kulttuurissa, kuten elokuvissa ja sarjoissa. Näin intersukupuolisuudesta tulisi tutumpi, arkinen asia. 

Tärkeintä hänestä on, että jokainen lapsi ja nuori voisi olla avoimesti oma itsensä ja määritellä itse oman sukupuolensa. 

– Ole ylpeä siitä, millainen olet, vaikka joku sanoisi typeriä kommentteja. Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet! 

 

Lue lisää intersukupuolisten lasten oikeuksista. 

Tutustu Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen intersukupuolisuus-tietopakettiin ja palveluihin. 

Tutustu myös Intersukupuolisten ihmisoikeudet Isio ry:n sivuihin.

 

Julkaistu25.10.2024