Siirry sisältöön

Lisääntyvä väkivalta Libanonissa uhkaa peruspalveluita ja asettaa lapset suureen vaaraan

Libanonissa kiihtyvät väkivaltaisuudet ovat aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja keskeisille peruspalveluille. UNICEF on toimittanut maahan satoja tonneja lääkintätarvikkeita ja hätäaputarvikkeita sekä puhdasta vettä vastatakseen perheiden kasvaviin tarpeisiin.

Uutinen
Kuvassa rekkoja, laatikoita ja avustustyöntekijöitä. Mies kantaa laatikkoa, jossa lukee UNICEF.
UNICEF jakoi yhdessä Libanonin Punaisen Ristin kanssa perustarvikkeita, hygieniapakkauksia ja vettä Beirutissa ja Bikfayassa kodeistaan pakenemaan joutuneille perheille.
© UNICEF/UNI660516/Choufany

Konfliktin seurauksena ainakin 28 vesilaitosta on vahingoittunut, vaikuttaen yli 360 000 ihmisen vedensaantiin pääasiassa maan eteläosassa. Ilman puhdasta vettä lapset ovat vaarassa sairastua tarttuviin tauteihin, kuten koleraan tai ripuliin, jotka voivat ilman asianmukaista hoitoa johtaa nestehukkaan ja jopa kuolemaan.

Pommitusten aiheuttamista vahingoista on raportoitu useissa kouluissa sekä ainakin 15 sairaalassa ja 70 terveyskeskuksessa. Kuusi sairaalaa on tällä hetkellä pois käytöstä ja viisi toiminnassa vain osittain. Terveyspalveluiden puutteen lisäksi lasten terveyttä uhkaavat sanitaation ja hygieniatarvikkeiden puute ahtaasti asutuissa väliaikaismajoituksissa.

Samaan aikaan kun palvelujen saatavuus vaikeutuu, perheiden tarpeet kasvavat. Viranomaisten arvioiden mukaan 1,2 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 400 000 lasta, on joutunut pakenemaan kodistaan. Tuhansia perheitä elää kaduilla, osa on löytänyt suojan kouluista tai tuttavien luota.

Monet lapset ovat joutuneet eroon perheistään kaoottisessa tilanteessa. Viime vuoden lokakuun kahdeksannen päivän jälkeen UNICEF ja kumppanit ovat tunnistaneet 67 huoltajistaan eroon joutunutta lasta ja yhdistäneet 65 näistä lapsista perheidensä kanssa.

UNICEF toimittaa apua alueelle

Viime viikolla UNICEF toimitti 67 tonnia lääkintätarvikkeita Libanoniin. Mukana oli sairaaloille välttämättömiä hätäapupakkauksia loukkaantuneiden potilaiden hoitoon, sekä tarvikkeita synnytysten hoitoon. Mukana oli myös välttämättömiä lääkkeitä akuuttien ja tartuntatautien hoitoon sekä ensiapupakkauksia hätäapuryhmien ja ambulanssien käyttöön.

Lääkintätarvikkeiden lisäksi UNICEF on jakanut kodeistaan paenneille lapsille ja perheille satoja tonneja hätäaputarvikkeita, kuten puhdasta vettä, huopia, patjoja, makuupusseja ja hygieniapakkauksia. 

UNICEF vaatii tulitaukoa ja kehottaa kaikkia osapuolia suojelemaan lapsia sekä keskeisiä peruspalveluita kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti.

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu17.10.2024