Siirry sisältöön

Näin apu menee perille Gazassa

Äärimmäisen vaikeista olosuhteista huolimatta UNICEF on toimittanut apua Gazaan konfliktin kärjistymisestä saakka.

Riikka Teelmäki Artikkeli
Äiti pitää sylissään pientä vauvaa. Terveydenhuollon työntekijä ojentaa äidille äidinmaidonkorviketta.
Shahd pitää sylissään 6 kuukauden ikäistä tytärtänsä Nadiaa, joka tarkastettiin aliravitsemuksen varalta UNICEFin tukemalla lastenklinikalla Deir al-Balahissa. Shadh sai mukaansa äidinmaidonkorviketta.
© UNICEF/UNI601745/El Baba

Gazassa noin 90 % alueen asukkaista on joutunut pakenemaan kodeistaan. Heistä puolet on lapsia. Suuri osa asuu teltoissa ja muissa väliaikaismajoituksissa, joista puuttuu kunnollinen viemäröinti ja puhdas vesi. Tuhansia lapsia on kuollut ja loukkaantunut. Pulaa on kaikesta: ruoasta, lääkkeistä, saippuasta, terveydenhuollosta.

Tässä esimerkkejä avusta, jota UNICEF on toimittanut Gazaan.

Ravitsemus

Lapsi esittelee keksipakettia.

Lapsi esittelee saamaansa keksipakettia UNICEFin tukemalla klinikalla Deir al-Balahissa. 

Lasten käsivarsia mitattiin ja heille jaettiin hätäravintoa UNICEFin tukemalla lastenklinikalla Deir al-Balahissa kesäkuun lopussa. Vanhemmat lapset saivat energiaa sisältäviä keksejä ja pienemmät äidinmaidonkorviketta pitämään aliravitsemusta loitolla.

Perheiden ravinto Gazassa on hyvin niukkaa ja yksipuolista. Lapsia on jo kuollut nälkään. Tammi- ja heinäkuun välisenä aikana UNICEF jakoi lähes 70 000 lapselle tärkeitä lisäravinteita ja 105 000 lasta sai paljon energiaa sisältäviä keksejä.

Terveys

Pieni vauva saa rokotteen.

2 kuukautta vanha Taim sai rokotteen UNICEFin tukemalla klinikalla Deir al-Balahissa. Rokottamisesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää kriisialueilla. Huonot hygieniaolot ja aliravitsemus ovat tehneet lapset erityisen haavoittuviksi alueella leviäville taudeille. Kesäkuussa Gazan jätevesistä löydettiin erittäin tarttuvaa poliovirusta. Polio on hyvin vaarallinen etenkin lapsille ja voi johtaa halvaantumiseen ja jopa kuolemaan.

UNICEF on ainoa rokotteiden ja rokotusvälineiden toimittaja Gazassa.

Mielenterveys

Pyörätuolissa oleva lapsi pitelee käsissään nukkea ja hymyilee.

8-vuotias Rozy iloitsee saamastaan nukesta Gazan pohjoisosassa. Rozy halvaantui sodan vuoksi ja on nyt pyörätuolissa. Hän on yksi lapsista, joka hyötyi UNICEFin perheille jakamista psykososiaalisen tuen paketeista. Ne sisältävät leluja, pelejä ja paperitarvikkeita lapsille sekä vinkkejä huoltajille, miten he voivat käyttää välineitä tukemaan lapsia tunteiden ilmaisussa ja stressin purkamisessa vaikeiden olosuhteiden keskellä. Tunteiden käsittelyn lisäksi leikin kautta lapsi voi saada hetkeksi hengähdystauon vaikeasta tilanteesta.

Puhdas vesi

Mies asentaa suolanpostolaitosta. jossa on UNICEFin tarrat.

UNICEF asensi Gazan eteläosaan neljä siirrettävää suolanpoistolaitosta, jotka tuottavat yhteensä 64 000 litraa puhdistettua päivässä. Liikuteltavien suolanpoistolaitosten ansiosta 4300 ihmistä saa 15 litraa vettä päivässä.

Puhtaasta juomavedestä on Gazassa hälyttävän suuri pula. Puhtaan veden puute sairastuttaa lapsia vakavasti ja aiheuttaa nestehukkaa ja aliravitsemusta. UNICEF on toimittanut Gazaan vedenpuhdistustabletteja, vesikanistereita, pullotettua vettä, polttoainetta vesijärjestelmien toimintaan ja uusia vesiputkia tuhoutuneiden tilalle.

Lastensuojelu

Kolme lasta esittelee rannekkeita, joissa lukee heidän nimensä ja vanhempien yhteystiedot.

Omar (7), Abdallah (6) ja Ahmad (7) esittelevät henkilöllisyysrannekkeitaan Gazan eteläosassa. UNICEF on jakanut Gazassa 105 000 ranneketta lapsille, jotka voivat eksyä ja joutua eroon perheistään hakiessaan vettä, ruokaa tai leikkiessään. Rannekkeisiin perheet kirjoittavat lapsen nimen, syntymäajan ja perheenjäsenen puhelinnumeron.

Lastensuojelu on tärkeä osa UNICEFin työtä Gazassa. Sodan alusta lähtien UNICEF on yhdistänyt 15 eroon joutunutta lasta perheidensä kanssa. Lisäksi UNICEF yhteistyökumppaneineen tukee 244 lasta, jotka ovat sukulaistensa hoidossa. UNICEF on tällä hetkellä ainoa järjestö, joka auttaa perheiden yhdistämisessä Gazan kaistalla.

Lahjoita gazan hätäapuun

Julkaistu12.8.2024