Siirry sisältöön

Nälänhätä julistettu Pohjois-Darfurin alueelle Sudaniin

Pitkittynyt konflikti ja humanitaarisen avun haasteet vaikeuttavat tilannetta Sudanissa.

Uutinen
lapsen kädenympärystä mitataan mittanauhalla
© UNICEF/UNI607353/Ahmed

Sota Sudanissa on kestänyt jo yli 15 kuukautta. Konfliktin ja sen aiheuttaman muuttoliikkeen sekä humanitaarisen avun toimittamisen vaikeuksien seurauksena Zamzamin pakolaisleirille Pohjois-Darfurin alueelle on julistettu nälänhätä. Leiri majoittaa yli 400 000 ihmistä. Ilman pikaisia toimia nälänhädän kriteerit voivat täyttyä myös muualla maassa.

Nälänhätä tarkoittaa äärimmäistä pulaa ruuasta sekä vedestä ja sitä, että ihmiset menehtyvät ravinnon puutteeseen. Nälänhädän julistaminen tehdään paikallisten viranomaisten ja kansainvälisten avustusjärjestöjen yhteisessä harkinnassa silloin, kun tietyt kuolleisuuteen ja ravitsemukseen liittyvät kriteerit alueella täyttyvät.

Nälänhädän pysäyttämiseksi Pohjois-Darfurissa ja leviämisen estämiseksi koko maassa tarvitaan humanitaarisen avun kiireellistä laajentamista. YK:n lastenjärjestö UNICEF ja Maailman ruokaohjelma WFP vetoavat konfliktin osapuoliin turvallisen ja esteettömän pääsyn takaamiseksi apua tarvitseville alueille.

– Uutinen nälänhädästä vahvistaa pahimman pelkomme Sudanin tilanteesta ja aiheuttaa käsittämätöntä kärsimystä lapsille ja perheille. Sudanin lapset eivät voi odottaa. He tarvitsevat suojelua, peruspalveluja ja ennen kaikkea tulitauon ja rauhaa, sanoo UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell.

 

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu2.8.2024