Sota muutti ukrainalaisten lapsuuden – Bohdan käy koulua puhelimen välityksellä ja kaipaa kavereitaan
11-vuotiaan Bohdanin kotikaupunki Ukrainassa on tuhoutunut sodassa lähes täysin. Suurin osa kavereista on paennut ja koulua voi käydä enää verkossa.
Bohdan asuu Ukrainassa Harkovan alueella Izymin kaupungissa, joka on kärsinyt pahoin kaksi vuotta kestäneen konfliktin aikana. Viime vuonna paikallinen koulu joutui pommitusten kohteeksi ja on nyt suljettu. Iso osa Bohdanin luokkatovereista on paennut kaupungista.
– Sota muutti elämääni paljon. En käy enää koulua, vältän paikkoja, joissa voi olla miinoja, enkä lähde kauas kävelylle tai kesällä uimaan jokeen, Bohdan sanoo.
Talvella Bohdanin koko elämä pyörii kodin ja pihan ympärillä maamiinojen vaaran vuoksi. Miinat ovat todellinen uhka Ukrainan lapsille. Lähes kolmasosassa Ukrainan maaperästä saattaa olla miinoja tai muita räjähteitä. Osana Ukrainan hätäaputyötä, UNICEF tukee viranomaisten järjestämiä turvallisuusoppitunteja, joissa lapsille opetetaan miinojen vaaroista ja miten toimia tulipalon sattuessa.
Koulua puhelimen välityksellä
Koska Izyumissa koulua voi käydä tällä hetkellä vain verkossa, Bohdanin ainoa yhteys opettajiinsa ja luokkatovereihinsa on puhelimen pieni näyttö.
– Kouluni on raunioina. Kunpa voisin palata sinne tapaamaan ystäviäni ja kävelemään. Verkko-opiskelu on hankalaa sähkö- ja internetkatkosten vuoksi. Puhelimen käyttäminen opiskeluun on haastavaa, koska akku loppuu, enkä kuule opettajaa hyvin. Sitä paitsi silmäni väsyvät, Bohdan kertoo surullisena.
Bohdan ei ole tilanteensa kanssa yksin. Ukrainassa elävistä lapsista vain noin joka kolmas käy koulua lähiopetuksessa. Tuhannet koulut Ukrainassa eivät ole toiminnassa vaurioiden vuoksi tai koska ne eivät ole tarpeeksi turvallisia. Iso osa lapsista osallistuu etäopetukseen, mutta kaikilla ei ole etäopetukseen tarvittavia välineitä, kuten tietokonetta tai puhelinta.
Keltainen takki ja kengät pitävät lämpimänä
Isoäitinsä kanssa asuvalla Bohdanilla ei ole kotona omaa makuuhuonetta, vaan hän nukkuu keittiössä. Se sopii pojalle, koska keittiössä nukkuminen on lämpimämpää lieden takia.
Isoäidin eläke kului polttopuiden ostamiseen kodin lämmittämistä varten, eikä hänellä ollut varaa ostaa Bohdanille ja hänen siskollensa talvivaatteita. Bohdan sai kuitenkin äskettäin UNICEFilta talvivaatteet.
Monilla ukrainalaisilla perheillä ei ole varaa talvivaatteisiin. Lisäksi koteihin ja lämmitys- ja sähköntuotantopalveluihin osuneet iskut ovat jättäneet lapsiperheitä vailla lämmitystä keskellä kylmää talvea. UNICEF jakaa talven aikana perheille talvivaatteita, huopia ja käteisapua, joiden avulla 145 000 lasta voidaan pitää lämpimänä. Lisäksi UNICEF tukee lämmitysjärjestelmien korjaamista ja toimittaa alueelle generaattoreita.
Nuoren Bohdanin kahden viime vuoden aikana kohtaamat haasteet ovat muuttaneet myös hänen ajatuksiaan tulevasta. Hän unelmoi työstä, jossa hän voi auttaa muita.
– Haluan ryhtyä pelastajaksi. Pelastajaksi päästäkseen on opiskeltava, ymmärrettävä, missä on turvallista astua, sammutettava tulipaloja ja ennen kaikkea autettava ihmisiä, Bohdan sanoo.
UNICEF tukee lasten koulutusta Ukrainassa
Helmikuun 2022 jälkeen UNICEF on tukenut 1,5 miljoonan lapsen oppimista Ukrainassa.
Vuoden 2023 aikana UNICEF jakoi lähes 50 000 lapselle digitaalisia oppimisvälineitä etäopetusta varten. Kumppaneiden avulla UNICEF perusti eri puolille Ukrainaa 34 digitaalista oppimiskeskusta, joihin lapset, jotka eivät pysty käymään kotoa käsin koulussa, voivat tulla etäoppimaan.
Lähes 57 000 lasta, jotka olivat jääneet opinnoissa jälkeen, osallistui matematiikan, Ukrainan ja Englannin kielen tukiopetukseen.
UNICEFin tuella kunnostettiin vuoden 2023 aikana 65 koululaitosta, minkä lisäksi käteisavustuksia sai lähes 1000 koulua. UNICEFin avustuksella on esimerkiksi kunnostettu koulujen väestönsuojia ja suojattu ikkunoita rikkoutumista vastaan, jotta oppilaat voivat käydä turvallisesti koulua.
Lahjoita apua Ukrainan lapsille
Haluaisitko tehdä suuremman lahjoituksen Ukrainan lapsille? Tutustu suurlahjoitukseen, tee lahjoitus nettisivulla tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme, jotka kertovat lisää aiheesta.