Siirry sisältöön

Tytöt ottavat ohjat lopettaakseen lapsiavioliitot ja tyttöjen silpomisen

13-vuotias Fiyha Al Taeb Nasser tekee UNICEFin tuella töitä lopettaakseen lapsiavioliitot ja tyttöjen silpomisen yhteisössään. Tärkeä työ muuttaa monen tytön elämän suunnan – myös Fiyhan.

Anni Helkovaara Artikkeli
Nuori tyttö seisoo ulkona keskellä rakennuksia.
Fiyha ei ole päässyt kouluun Sudanissa meneillään olevan konfliktin vuoksi. Tyttöjen kerho on kuitenkin jatkanut kokoontumistaan.
© UNICEF/UNI502083/Mohamdeen

Fiyha johtaa koulunsa tyttöjen kerhoa syrjäisessä kylässä Kaakkois-Sudanissa. Samanlaisia kerhoja kokoontuu myös muualla maassa, ja ne ovat yksi osa UNICEFin työtä, jolla ehkäistään tyttöjen kokemaa väkivaltaa, silpomista ja lapsiavioliittoja. 

– Täällä tytöt ovat vaarassa joutua naimisiin heti teini-iän kynnyksellä. Heitä täytyy suojella, sillä niin nuoressa iässä avioliitto on liian raskas taakka kannettavaksi, niin henkisesti kuin fyysisestikin, Fiyha sanoo. 

Kerhon jäsenet ovat jo usean vuoden ajan levittäneet tietoa tyttöjä koskevien perinteiden haitallisuudesta tapahtumien, esitysten ja ovelta ovelle tehtävän vaikuttamistyön avulla. Fiyha on esimerkiksi vastikään aloittanut vierailut läheisessä sairaalassa, jossa hän keskustelee vastasynnyttäneiden äitien kanssa silpomisen vaaroista. 

Joukko naisia ja nuori tyttö istuvat ringissä ulkona ja juttelevat.

Fiyha puhuu vanhemmille ja huoltajille Aljabalin sairaalalla lapsiavioliiton ja tyttöjen silpomisen vaaroista. 

Kriisien aikana lasten kohtaaman väkivallan uhka kasvaa. Sudanissa meneillään oleva konfliktin aikana Fiyhan ja hänen kaltaistensa aktivistien rooli on entistä tärkeämpi. UNICEF on lisännyt tyttöjen silpomisen ja lapsiavioliittojen vastaista työtään myös maansisäisten pakolaisten leireillä.  

Tyttöjen kerholla on ollut suuri merkitys Fiyhan elämässä, sillä se pelasti myös hänet avioliitolta. Noin puoli vuotta aikaisemmin Fiyha oli saanut kuulla, että hänen sukulaisensa olivat salassa sopineet hänen menevän naimisiin vain 13-vuotiaana. Fiyha kuitenkin tiesi, miten toimia – kiitos tyttöjen kerhon. Hän otti yhteyttä kerhonsa paikalliseen valvojaan, jonka tuella avioliittosuunnitelmat peruttiin. 

Ilman kerhon vaikutusta olisin itsekin nyt naimisissa. Olisin joutunut lopettamaan koulunkäynnin ja koko maailmani olisi toisenlainen.

Fiyha, 13 vuotta

Fiyha kuitenkin pelastui, ja nyt hän haaveilee oikeustieteen opinnoista, jotta voisi tulevaisuudessa olla mukana vaikuttamassa lakeihin, jotka suojelevat lapsia. 

– Olen päättäväinen ja haluan karkottaa lapsiavioliittojen ja silpomisen kaltaiset haitalliset perinteet yhteisöstäni. Juristina voin puolustaa jokaista tyttöä, jota nuo perinteet uhkaavat. 

 

Lue lisää UNICEFin tasa-arvo- ja suojelutyöstä

Julkaistu11.7.2024