Siirry sisältöön

Ukrainan talvesta on tulossa sota-ajan pahin – lapsia uhkaa kylmyys ja koulunkäynnin keskeytyminen

Ukrainassa valmistaudutaan kylmään talveen. UNICEF tukee vedenjakelua, terveyspalveluita ja kouluja sekä jakaa käteis- ja materiaaliapua perheille.

Uutinen
Lapsia talvitakeissa Ukrainassa.
© UNICEF/UN0778556/Filippov

Ukrainassa valmistaudutaan tulevana talvena jopa 18 tunnin sähkökatkoksiin, sillä jatkuvat iskut ovat tuhonneet maan energiainfrastruktuuria laajasti. Lapsille se tarkoittaa selviytymistä kylmyydessä. Lisäksi uhattuna ovat peruspalvelut. Terveydenhuolto, koulunkäynti, lämpö ja puhdas vesi olivat jo valmiiksi vaarassa täysimittaisen sodan keskellä.

– Talven sähkökatkoilla ja niiden vaikutuksilla voi olla tuhoisa vaikutus paitsi lasten terveydelle, myös heidän mielenterveyteensä ja koulutukseen, sanoo Munir Mammadzade, UNICEF Ukrainan maajohtaja.

Lämmitysjärjestelmien, vesihuoltoverkoston, sanitaation ja vedenpuhdistamoiden toiminta vaikeutuu sähkökatkojen takia. Koulut voivat joutua sulkemaan ovensa ja 1,7 miljoonan lapsen etäopetus keskeytyy tai vaikeutuu.

– Lasten koulunkäynti on jälleen vaarassa keskeytyä. Lapset tarvitsevat koulua paitsi oppimiseen, myös kokonaisvaltaiseen kehitykseen: he tarvitsevat kavereiden ja turvallisten aikuisten seuraa erityisesti äärimmäisen stressaavina aikoina, Mammadzade lisää.

UNICEF on erityisen huolissaan lapsista ja perheistä, jotka asuvat 30 kilometrin säteellä sodan etulinjasta, sekä kotinsa menettäneistä lapsista ja perheestään erossa asuvista lapsista. UNICEF kumppaneineen jakaa käteisapua ja materiaaliapua kuten polttoainetta, huopia ja talvivaatteita noin 100 000 ihmiselle ennen sään kylmenemistä.

Kylmenevään säähän on varauduttu yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa asentamalla kouluihin ja sairaaloihin lämmittimiä. UNICEF valmistautuu auttamaan tänä talvena Ukrainassa 1,4 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 240 000 lasta.

UNICEF kerää varoja Ukrainassa tehtävään varautumistyöhön, jotta perheet saavat tarvitsemaansa apua talvipakkasiin. Lisäresurssien avulla käteisapuohjelmaa voidaan kasvattaa tukemaan heikoimmassa asemassa olevia lapsia. Tuen avulla asennetaan lisäksi lämmityslaitteita neuvoloihin ja lasten sairaaloihin.

 

Lahjoita Ukrainan hätäapuun

Julkaistu14.10.2024