Siirry sisältöön

UNICEF-vapaaehtoinen: “Lapsilla on paljon viisautta, jota me aikuiset voimme oppia”

UNICEF-vapaaehtoiset Eija Karvinen ja Nikolas Miklau haluavat tehdä merkityksellisiä tekoja maailman lasten hyväksi.

Maija Puska Artikkeli
Maija Puska
UNICEF-vapaaehtoinen kurkistaa puun takaa.
© UNICEF Suomi/2024/Artikka

– Minua inspiroivat asiat, joiden parissa pääsen kokemaan jotain uudella tavalla ja kehittymään ihmisenä, Eija Karvinen sanoo. 

Hän on ollut mukana UNICEFin Joensuun vapaaehtoisryhmän toiminnassa nyt kolme vuotta. 

– Olen koulutukseltani psykologi ja eläkkeelle jäätyäni etsin elämääni sellaisia aktiviteetteja, jotka olisivat älyllisesti stimuloivia ja joiden kautta voisin vaikuttaa maailman asioihin, Karvinen kertoo. 

Eläkkeelle jäätyäni etsin elämääni sellaisia aktiviteetteja, jotka olisivat älyllisesti stimuloivia ja joiden kautta voisin vaikuttaa maailman asioihin.

Eija Karvinen, UNICEFin vapaaehtoinen

– UNICEFin vapaaehtoistoiminta on hyvä esimerkki think global, act local -toiminnasta. Tärkeäisiin asioihin vaikuttaminen onnistuu lähiympäristössä. 

UNICEF-vapaaehtoiset toimivat maailman lasten hyväksi 

Eija Karvinen pitää siitä, että UNICEFin vapaaehtoistoiminta edistää lapsen oikeuksien toteutumista kaikkialla maailmassa. 

– Lapset ovat ihmisryhmä, johon kaikki ilmiöt vaikuttavat, mutta jolla on usein vain vähän sananvaltaa. Tämä alisteinen asema näkyy järkyttävimmillään eri katastrofeissa ja konflikteissa, Karvinen kuvailee. 

– Ja vaikka sota tai maanjäristys joskus päättyvät, näkyvät menetetyn turvallisuuden ja luottamuksen vaikutukset kauan, jopa sukupolvia. Siksi lasten ja perheiden tukeminen eri tilanteissa on tärkeää.  

– Lapsen oikeudet ovat kattava perusta terveeksi ihmiseksi kasvamiselle. Oikeudenmukaisesti kohdellut lapset jatkavat saamaansa hyvää ympärilleen ja erityisesti seuraavalle sukupolvelle, Karvinen sanoo. 

Riitta Palosaari ja Nikolas Miklau esittelevät kuvassa paperista leikattuja sinisiä sydämiä, joissa lukee käsinkirjoitettuna rauha.

Riitta Palovuori Pietarsaaresta ja Nikolas Miklau Helsingistä osallistuivat vapaaehtoisten UNICEF-päivään lokakuussa 2023.

Vapaaehtoisena saa olla mukana vaikuttamassa 

Myös Nikolas Miklau aloitti UNICEF-vapaaehtoisena kolme vuotta sitten Helsingin vapaaehtoisryhmässä, koska halusi tehdä merkityksellistä työtä lasten hyväksi.  

– Omat ja UNICEFin arvot kohtasivat silloin ja kohtaavat edelleen, Miklau sanoo. 

– Vapaaehtoistoiminnan kautta voin ainakin vähän vaikuttaa siihen, että rakennamme parempaa tulevaisuutta maailman lapsille.  

Kolmen vuoden aikana Miklau on ehtinyt osallistua jo monenlaisten tapahtumien, esimerkiksi joulumyyntipisteiden, lipaskeräysten ja Tyhjä kulho -tapahtuman järjestämiseen. 

Vapaaehtoistoiminnan kautta voin ainakin vähän vaikuttaa siihen, että rakennamme parempaa tulevaisuutta maailman lapsille.

Nikolas Miklau, UNICEFin vapaaehtoinen

– Me olemme tosi hyvä tiimi, Miklau kertoo omasta vapaaehtoisryhmästään. 

– Mukana voi olla juuri sellaisena kuin on ja sellaisilla aikatauluilla, jotka sopivat omaan elämäntilanteeseen. 

Aikuiset voivat oppia lapsilta paljon 

Miklau työskentelee sosiaaliohjaajana lastensuojelussa. Hän kokee, etteivät ihmiset Suomessa vielä tunne lapsen oikeuksia kovin hyvin. 

– Lapsen oikeudet eivät tarkoita, että lapset saisivat tehdä mitä haluavat, vaan että heilläkin on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi omine tarpeineen, Miklau sanoo. 

– Ihailen aikuisia, jotka käyvät lasten kanssa keskustelua arjen asioista. Lapsilla on paljon viisautta, jota me aikuiset voimme oppia, kun maltamme hetkeksi pysähtyä. 

Julkaistu3.10.2024