Siirry sisältöön

Viisi naisyrittäjää parantaa lasten elämää uuden teknologian avulla

UNICEFin tuella lahjakkaat startup -yrittäjät kehittävät uusinta teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja maailman lasten hyväksi. Suomi on tukenut UNICEFin innovaatiorahastoa sen perustamisesta lähtien.

Artikkeli
Nuori nainen punasankaisissa silmälaseissa, valkoisessa t-paidassa ja farkuissa istuu hymyilevänä luokkahuoneessa, jossa on alakouluikäisiä lapsia.
Kavindya Thennakoonin startup-yritys Tilli on kehittänyt tekoälyyn perustuvan tunnetaitoja opettavan sovelluksen 5‒10-vuotiaille.

Lukemattomat lahjakkaat naiset työskentelevät uuden teknologian parissa, mutta heillä on usein vaikeuksia saada rahoitusta ja tukea innovaatioidensa kehittämiseen ja skaalaamiseen.

UNICEF Venture Fund -rahasto sijoittaa uuteen teknologiaan ja avoimeen lähdekoodiin perustuviin startup-yrityksiin globaalissa etelässä. Rahoitus keskittyy erityisesti naisyrittäjien toiminnan tukemiseen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana UNICEF Venture Fund on tukenut 147:ää hanketta 86 eri maassa. Rahaston tukemista startup-yrityksistä 43 prosenttia on naisten perustamia tai johtamia, kun keskimäärin vaikuttavuussijoittamisen piirissä olevista yrityksistä naisten johtamia on 1,9 prosenttia. Suomi on tukenut rahastoa sen perustamisesta lähtien.

Esittelemme viisi lahjakasta naista, jotka ovat saaneet tukea startup -yrityksilleen UNICEF Venture Fund -rahastosta.

Hyma Goparajun yritys pelastaa vastasyntyneiden henkiä

Hyma Goparaju on yksi intialaisen Avyantra-yrityksen perustajista. Startup-yritys Avyantra on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän ratkaisun, joka auttaa diagnosoimaan vastasyntyneiden verenmyrkytystä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

‒ Infektiot aiheuttavat lähes 33 prosenttia vastasyntyneiden kuolemista Intiassa. Kuolemantapauksien ehkäisy on mahdollista laadukkaan terveydenhuollon avulla, mutta terveydenhuolto ei tavoita kaikkia syrjäisillä seuduilla asuvia äitejä ja lapsia. Vastaamme tähän puutteeseen, Goparaju kertoo.

Hyderabadissa sijaitsevan sairaalan kanssa toteutetussa pilottihankkeessa yli 1 800 vauvaa on päässyt tekoälyä hyödyntävään verenmyrkytysriskin seulontaan ja testaukseen.

Näöntutkimus kaikkien lasten ulottuville

Amy Fehilly on Eyebou-yrityksen (Yhdistyneet arabiemiirikunnat) toinen perustaja. Eyebou kehittää tekoälyä hyödyntävää ratkaisua lasten näköhäiriöiden havaitsemiseksi.

‒ Me Eyeboussa käytämme teknologiaa, jotta näöntutkimus olisi kaikkien saatavilla kohtuulliseen hintaan. Olemme rakentaneet näönseulontamenetelmän, jolla voidaan havaita erilaisia näköön ja silmien terveyteen liittyviä ongelmia älypuhelinsovelluksella, Fehilly kertoo.

Reaaliaikaista tietoa ilmansaasteista

Thinking Machines -yrityksen toimitusjohtaja Stephanie Sy perusti yrityksensä työskenneltyään muun muassa Googlen palveluksessa. Palatessaan kotimaahansa Filippiineille vuonna 2015 hän havaitsi puutteita datatieteen hyödyntämisessä ja lähti yrittäjäksi.

Hänen yli 170 työntekijän tiiminsä on erikoistunut tuottamaan tekoälyn ja paikkatietoaineistojen avulla tietoa, jonka avulla lapsia voidaan suojella muun muassa ilmansaasteilta.

Yhteistyössä UNICEFin kanssa Syn yritys on kehittänyt esimerkiksi sovelluksen, joka käyttää koneoppimista arvioidakseen terveydelle vaarallisten pienhiukkasten määrää lähes tuhannella alueella Thaimaassa. Ratkaisu hyödyntää sekä satelliittidataa että edullisia ilmansaastesensoreita ja tuottaa reaaliaikaista tietoa pienhiukkastilanteesta niinkin tarkasti kuin yksittäisten kylien tasolla.

Tunnetaitoja tekoälyn avulla

28-vuotias Kavindya Thennakoon on Sri Lankassa toimivan Tilli-yrityksen toinen perustaja ja tuotepäällikkö. Tilli on kehittänyt pelillisen, tekoälyyn perustuvan tunnetaitojen oppimisen työkalun 5‒10-vuotiaille lapsille.

Tähän mennessä Tilli on tukenut yli 15 000 koululaista ja vanhempaa tunnetaitojen oppimisessa ja opettamisessa.

Parempia oppimistuloksia virtuaalitodellisuuden avulla

Judith Okonkwo on nigerialaisen Imisi 3d -yrityksen perustaja. Okonwon yritys hyödyntää virtuaalitodellisuutta opetuksessa.

UNICEF Venture Fundin tuella Okonkwon yritys on kehittänyt VR-laseilla toimivia, innostavia ja oppimistuloksia parantavia opetussisältöjä nigerialaisille kouluille. VR-lasit ovat edullisia malleja ja latautuvat aurinkoenergialla, joten ne ovat köyhimpienkin koulujen saatavilla.

‒ ”Imisi” tarkoittaa inspiraatiota joruban kielellä. Ja näiden teknologioiden avulla on mahdollista inspiroida monella tasolla, Okonkwo mainitsee.

Julkaistu 7.3.2024