Siirry sisältöön

Yli puoli miljoonaa lasta saanut poliorokotteen Gazassa

Laajan poliorokotuskampanjan ensimmäinen vaihe toteutettiin Gazassa syyskuun alussa.

Uutinen
Aikuinen, jolla on päällään UNICEFin liivi, antaa poliorokotteen lapselle.
UNICEFin työntekijä antaa lapselle poliorokotteen Khan Younisissa eteläisessä Gazassa.
© UNICEF/UNI638297/El Baba

Gazassa käynnistettiin pikaisella aikataululla laaja rokotekampanja sen jälkeen, kun alueella oli loppukesästä todettu poliovirusta. UNICEFin, WHO:n ja UNRWA:n sekä paikallisten toimijoiden yhteisen rokotekampanjan ensimmäisessä vaiheessa 560 000 alle 10-vuotiasta sai poliorokotteen 12 päivän aikana.

Rokotuskampanjan onnistuminen edellytti nopeaa suunnittelua ja toteutusta sekä henkilöstöä, paikkoja rokotusten antamiseen, liikkuvia rokotustiimejä teltoissa ja väliaikaismajoituksissa elävien tavoittamiseksi sekä tiedottamista etukäteen sekä kampanjan aikana.  

Jotta rokottaminen oli mahdollista, sovittiin jokaista vaihetta varten alueellisista yhdeksän tunnin päivittäisistä humanitaarisista tauoista yhteisöjen ja terveydenhoitohenkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi. 

UNICEFin työntekijä tarkistaa laatikoita, joissa on rokotteita.

UNICEF toimittaa Gazaan yhteensä 1,6 miljoonaa poliorokoteannosta rokottamista varten. 

Rokotuskampanjan läpiviemistä haastoivat monet asiat, kuten se, että tiet ja terveydenhuollon rakennukset ovat tuhoutuneet pommituksissa laajasti, tarvittavan koulutetun henkilökunnan puute, turvallisuuteen liittyvät epävarmuus, rokotteiden kylmäsäilytykseen vaadittavien generaattoreiden polttoainepula ja Gazan väestön liikkuvuus. Hyvä ja tehokas yhteistyö järjestöjen ja paikallisten toimijoiden välillä kuitenkin takasi kampanjan onnistumisen. 

Rokotuskampanjan toinen vaihe on tarkoitus toteuttaa neljän viikon kuluessa, näin varmistetaan, ettei polio leviä Gazassa eikä sen ulkopuolella. Kampanjan varmistamiseksi UNICEF, WHO ja UNRWA vetoavat konfliktin osapuoliin humanitaaristen taukojen takaamiseksi rokotekampanjan aikana. 

Lahjoita hätäapuun

 

Julkaistu17.9.2024