Siirry sisältöön

Kriisialueilla työskentelevä Tess Ingram: "Avustustyöntekijät ovat rohkeimpia ihmisiä, jotka tunnen"

Avustuskuljetuksia Gazaan vienyt Tess Ingram on nähnyt, miten UNICEFin kansainvälinen verkosto toimii ja miten apua viedään perille myös vaikeissa ja jopa hengenvaarallisissa oloissa.

Anni Helkovaara Artikkeli
UNICEFin työntekijä Tess Ingram Beiruitissa Libanonissa.
Gazassa ja Libanonissa työskennellyt Tess Ingram on nähnyt, kuinka rohkeat avustustyöntekijät antavat kaikkensa lasten auttamiseksi. © UNICEF/UNI655522/Choufany

Australialainen Tess Ingram on taustaltaan toimittaja ja työskentelee UNICEFin Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän aluetoimistossa. Hän tekee kenttämatkoja kriisialueille, kuten Libanoniin ja Gazaan, jossa hän on vieraillut kuluneen vuoden aikana kolme kertaa ja osallistunut matkoillaan avustuskuljetuksiin. 

Paikalliset avustustyöntekijät työskentelevät lepäämättä, vaikka kriisi koskettaa myös heitä ja heidän lähipiiriään. 

Tess Ingram

– Vasta kentällä hahmotin kunnolla, miten valtava verkosto avustustyön onnistumisen taustalla on. Gazassa ja viimeisimmällä matkallani Libanonissa olen nähnyt, miten kansainväliset ja paikalliset kollegani työn etulinjassa antavat kaikkensa joka päivä auttaakseen. Paikalliset avustustyöntekijät työskentelevät lepäämättä, vaikka kriisi koskettaa myös heitä ja heidän lähipiiriään. He ovat rohkeimpia ihmisiä, jotka tunnen, Ingram kertoo. 

Erityisesti Gazaan tehdyt avustuskuljetukset ovat olleet haastavia. Kuljetusten perillepääsyä on hankaloitettu ja estetty. Keväällä Ingram oli mukana lääkkeitä ja hätäravintoa kuljettaneessa avustussaattueessa, jossa saattueen ajoneuvoja ammuttiin ja heidän oli pakko keskeyttää tehtävä. Kaksi päivää myöhemmin he palasivat ja saivat tarvikkeet onnistuneesti perille. 

Hankalissakin oloissa olemme saaneet neuvoteltua lupia toimituksille ja päässeet perille.

Tess Ingram

– Gaza on maailman vaarallisin paikka olla lapsi, mutta se on myös maailman vaarallisin paikka avustustyöntekijöille. Avun vieminen perille on ollut todella vaikeaa. Hankalissakin oloissa olemme saaneet neuvoteltua lupia toimituksille ja päässeet perille. Hyvä esimerkki tästä on alkusyksyn poliorokotuskampanja. 

Syksyllä toteutetun poliorokotuskampanjan kahden vaiheen aikana UNICEF rokotti yli puoli miljoonaa lasta noin 200 rokotustiimin voimin ja saavutti tavoitteensa turvallisuusuhasta johtuneista viivästyksistä huolimatta. 

Ingram vierailee työnsä vuoksi paikoissa, joissa kriisien aiheuttama inhimillinen kärsimys on käsinkosketeltavaa. Mitä hän on oppinut matkoistaan? 

– Ihmiset eivät luovuta. Olen nähnyt monia haasteita, joita avustustyöntekijät kohtaavat: tiet voivat olla poikki, avustuskuorman pääsy evätään tai tavarat eivät saavu paikalle ajallaan. Kaikissa tilanteissa kollegani tarttuvat toimeen ja sopeutuvat tilanteeseen, jotta lapset saavat apua. Se on kaikkein tärkein tavoite. 

Lue UNICEFin hätäaputyöstä

Julkaistu 10.1.2025