Siirry sisältöön

Kun katastrofi iskee, UNICEF on ensimmäisenä paikalla

Kriisin iskiessä UNICEF on ensimmäisenä paikalla auttamassa lapsia ja perheitä selviytymään. Kun uutiskameroiden kiinnostus kääntyy muualle, UNICEF jää auttamamaan lapsia toipumaan, ja rakentamaan heille parempaa tulevaisuutta.

Noora Pohjanheimo Artikkeli
Kaksi henkilöä pakkaa UNICEFin varusteita lentokoneen ruumaan.
© UNICEF/UNI462570/Mansour

Jameel (11) ja hänen perheensä heräävät aamuyöllä kotonaan Aleppossa siihen, että talo tärisee. Sängyt hyppivät ja makuuhuoneen ovet aukeavat ja sulkeutuvat edestakaisin. Jameelin perhe pakenee sortuvasta rakennuksesta ulos kadulle kylmään ja sateiseen yöhön.   

Syyrian ja Turkin alueella tapahtunut tuhoisa maanjäristyksien sarja tuhosi helmikuussa 2023 yhdessä yössä elintärkeitä vesijärjestelmiä, rakennuksia ja ihmisten koteja jättäen 8,8 miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeeseen Syyriassa. Perheet pakenivat asunnoistaan kaduille tai hakivat suojaa autoista.

UNICEFin hätäaputyö alkoi samana päivänä.

6-vuotias Judi iloitsee uusista lämpimistä vaatteista menetettyään kaiken omaisuutensa ja kotinsa Syyrian tuhoisassa maanjäristyksessä helmikuussa 2023.

Kriisin alku: Humanitaarinen katastrofi iskee nopeasti ja yllättäen

Luonnonkatastrofit iskevät usein maihin ja alueille, joiden tilanne on vaikea jo ennestään, minkä vuoksi kansainvälistä apua tarvitaan nopeasti. UNICEF on yksi suurimmista humanitaarisen avun toimijoista maailmanlaajuisesti.

Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään, millaiselle avulle on eniten tarvetta. Syyriassa monet perheet pakenivat kodeistaan nopeasti ja ilman tavaroita. UNICEF toimitti kriisin alkuvaiheessa lapsille ja perheille muun muassa hygieniatarvikkeita, vaippoja ja ankarissa sääolosuhteissa tarvittavia lämpimiä vaatteita.

Sudan on yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä tällä hetkellä. Näihin avustuslaatikoihin on pakattu yhden perheen tarpeisiin hygieniatarvikkeita, vedenkuljetukseen sopivia tarvikkeita ja muita pakolaisleirillä turvallisuutta lisääviä tavaroita kuten taskulamppu.

Kriisin alussa on tärkeää turvata elintärkeät tarpeet, kuten puhtaan veden, lämmön, turvan ja ravinnon saanti. Turvaamalla perustarpeet kuten puhdas vesi ja hygieniatarvikkeet huolehditaan siitä, että taudit eivät pääse leviämään ja aiheuttamaan uutta kriisiä jo olemassa olevan päälle.

Pelottavat kokemukset ja kotoa pakeneminen aiheuttavat lapsille ahdistusta, surua ja pelkoa. Lasten mielenterveyden turvaamiseksi UNICEF pyrkiikin kriisinkin keskellä järjestämään lapsille mahdollisuuden leikkiä ja pelata sekä käydä koulua ja oppia.

Kriiseihin varautuminen: Avustustyössä olennaista on varautuminen

Ennakointi ja valmistautuminen on humanitaarisessa työssä tärkeää. Apua tarvitaan nopeasti ja siksi humanitaarinen avustustyö on tarkkaan suunniteltu ja hiottu prosessi.  

UNICEFilla on jatkuva valmius vasta kriiseihin ympäri maailman. Eri puolille maailmaa sijoitetuista varastoista pystytään toimittamaan elintärkeitä avustustarvikkeita kriisialueille muutaman vuorokauden kuluessa.

UNICEF toimittaa rokotteet lähes puolelle maailman lapsista. Kylmäketjun turvaaminen huomioidaan koko toimitusketjussa käyttämällä erilaisia kylmäkaappeja – ja laukkuja.. Kuvassa paikalliset terveysviranomaiset kuljettavat rokotteita tulvasta kärsivälle alueelle Ghanan pohjoisosissa.

Avustustyön olosuhteet ovat usein haastavat; turvallisuustilanne on heikko, maantiet ja muut kulkureitit ovat huonossa kunnossa, ja tieto kokonaistilanteesta muuttuu ja täydentyy jatkuvasti. Olosuhteet huomioidaan kaikessa suunnittelussa lähtien avustustarvikkeiden pakkaamisesta. Avustustarvikkeet kestävät kuljetuksen hankalassakin maastossa ja tuotteet kestävät esimerkiksi kosteutta.

Akuutin vaiheen jälkeen: Akuutista kriisistä pitkittyneeksi tuen tarpeeksi

Luonnonkatastrofeille altis Nepal on kohdannut monia kriisejä. Vuonna 2015 maan historian tuhoisin maanjäristys teki laajaa tuhoa, minkä lisäksi koronapandemia koetteli maan taloutta ja terveydenhuoltojärjestelmää. Pitkäjänteisen työn ansiosta maa on kuitenkin nousemassa vähiten kehittyneiden maiden kategoriasta (Least Developed Countries, LDC) vuonna 2026.

Kriisistä palautuminen vie vuosia. Kun maailman ja uutiskanavien huomio siirtyy muualle, jää UNICEF paikalle ja jatkaa työtään lasten ja perheiden hyväksi.

UNICEFin työ mukautuu tilanteen mukaan, tavoitteena on saavuttaa pitkäkestoisia ja kestäviä keinoja turvata lasten perustarpeet ja kehitys. Esimerkiksi välittömästi maanjäristyksen jälkeen Syyriassa toimitettiin ihmisille puhdasta vettä tankkiautoilla, akuutin kriisin jälkeen pyritään korjaamaan vesijärjestelmiä, niin että veden saanti on jatkuvaa eikä sitä tarvitse kuljettaa erikseen.

Humanitaarisen työn rinnalla rakennetaan lapsille ja perheille kestävää ja parempaa tulevaisuutta. Koulutuksella on tärkeä merkitys lasten tilanteen parantamiseksi. Lasten oppiminen pyritään käynnistämään heti, kun mahdollista. Koulujen korjaaminen ja opettajien kouluttaminen on osa työtä, joilla turvataan lasten kouluun paluu.

Avustustyön rahoitus: Kriiseihin vastaamiseen tarvitaan resursseja

Kuivuudesta kärsivillä alueilla Ugandassa lapset kärsivät jatkuvasta ravinnon puutteesta. UNICEF seuraa ja hoitaa lapsia aliravitsemuksen hoitamiseksi.

Joustava, ei-korvamerkitty rahoitus takaa sen, että kriiseihin voidaan vastata nopeasti ja kaikkien lasten hätä tulee huomioiduksi tasavertaisesti. Yleensä pitkittyneet ja vähiten mediatilaa saavat kriisit ovat alirahoitetuimpia. Esimerkiksi vuonna 2023 UNICEF vastasi humanitaarisiin kriiseihin 107 maassa, kuitenkin yli puolet humanitaarisesta rahoituksesta on korvamerkitty neljään kriisiin – Afganistaniin, Etiopiaan, Syyriaan ja Ukrainaan. Alirahoitetuimpia kriisejä olivat operaatiot Burkina Fasossa, Libanonissa, Ugandassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Malissa ja Myanmarissa.

Riittävän ja joustavan rahoituksen avulla apua voidaan ohjata sinne, missä sille on suurin tarve.

Yksi alirahoitetuimmista kriiseistä on UNICEFin humanitaarinen työ Ugandassa. Erityisesti Ugandan köyhällä maaseudulla useat riskit, kuten tautiepidemiat ja ruokapula vaikeuttavat lasten elämää ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt kuten kuivuus ja tulvat voimistavat jo olemassa olevia ongelmia. UNICEF vastaa monimutkaiseen kriisiin köyhimmillä ja kuivuudesta kärsivillä alueilla uudistamalla vesijärjestelmiä ilmastokestäviksi ja huolehtimalla aliravitsemuksesta kärsivistä lapsista.

Julkaistu 7.1.2025