Siirry sisältöön

Neljä esimerkkiä hyvästä kehityksestä

Konfliktien, ilmastokriisin ja muiden huonojen uutisten keskellä voi unohtua, että maailman lasten kannalta moni asia on viime vuosikymmeninä muuttunut paremmaksi. Suurten haasteiden, kuten köyhyyden ja lapsikuolleisuuden, ratkaiseminen on pitkäjänteistä työtä, jonka tulokset eivät näy hetkessä.

Artikkeli
Lapset hymyilevät koulun pihalla.
© UNICEF/UN0774008/Benekire

1. Vähentynyt lapsikuolleisuus

Yhä useampi lapsi maailmassa elää yli viisivuotiaaksi. Kaiken kaikkiaan lapsikuolleisuus on vähentynyt 51 prosenttia vuo­desta 2000. Tärkein syy yhä useamman lapsen selviytymiselle on perusterveydenhuollon parantuminen. Esimerkiksi rokot­teet pelastavat miljoonien lasten hengen joka vuosi.

Myös äitien raskauteen tai synnytykseen liittyvät kuolemat ovat vähentyneet. 1800-luvulla Suomessa kuoli yksi äiti sataa synnytystä kohden. Nykyään Suomen äitiyskuolleisuus on maailman pienimpiä.

UNICEFin työ

  • UNICEF tukee perusterveydenhuoltoa kehittyvissä mais­sa esimerkiksi kouluttamalla henkilöstöä ja järjestämällä terveysasemille puhdasta vettä ja viemäröintiä.
  • UNICEF toimittaa rokotteet lähes puolelle maailman lap­sista. Esimerkiksi vuonna 2023 lähes 133 miljoonaa lasta rokotettiin UNICEFin avulla tuhkarokkoa vastaan.

 

Pieni vauva saa poliorokotteen Malawissa.

2. Puolittunut köyhyys

Vuonna 1990 äärimmäisessä köyhyydessä eli 1,9 miljardia ihmistä; vuoteen 2019 mennessä luku oli laskenut 689 miljoonaan. Vuonna 2020 koronapandemian myötä hyvä kehitys pysähtyi, mutta nyt suunta on taas oikea. Tällä hetkel­lä äärimmäisessä köyhyydessä elää 712 miljoonaa ihmistä, yli puolet heistä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Valtion takaama sosiaaliturva on tutkitusti toimiva ratkaisu lapsiköyhyyden vähentämiseen. Siitä huolimatta tällä hetkellä 70 prosenttia maailman lapsista ei ole sosiaaliturvan piirissä.

UNICEFin työ

  • UNICEF työskentelee lapsiköyhyyden vähentämiseksi keräämällä ja analysoimalla tietoa päätöksen teon tueksi ja käymällä aktiivista keskustelua päättäjien ja viran­omaisten kanssa.
  • Vuonna 2023 yhteensä 71 maassa ohjattiin lisää resursseja sosiaalipalveluihin. Yhä useammassa maassa sosiaaliturva­järjestelmässä huomioitiin paremmin tasa-arvo, vammai­suus ja perheystävällisyys.

 

20-vuotias Rubaba opettaa lapsia UNICEFin tukemassa lapsiystävällisessä tilassa Daikundin maakunnassa Keski-Afganistanissa.

3. Lasten koulunkäynti

Vuonna 1990 100 miljoonaa lasta ei käynyt koulua. Nykyään 90 prosenttia lapsista pääsee aloittamaan peruskoulun. Koulua käyvien lasten osuus on noussut etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Koulutus parantaa yksilöiden tulevaisuuden mahdollisuuk­sia ja elämänlaatua. Laajemmassa mittakaavasssa koulutus luo myös vakaampia yhteiskuntia sekä vähentää köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Lasten koulunkäynnistä hyötyvät siis aivan kaikki.

UNICEFin työ

  • UNICEF tekee töitä, jotta jokainen lapsi pääsisi kouluun, saisi laadukasta opetusta ja oppisi taitoja tulevaisuutta varten.
  • Viime vuonna UNICEFin tuella lähes 38 miljoonaa lasta ja nuorta, joista puolet on tyttöjä, pääsi kouluun. Koulu­materiaaleja jaettiin 31 miljoonalle lapselle. Heistä yli viisi miljoonaa elää humanitaarisen kriisin keskellä.

 

4-vuotiaat ystävykset Mariam ja Aseel Choufissa Libanonissa.

4.  Parantunut tasa-arvo

Tasa-arvon kehittymisestä eivät hyödy pelkästään tytöt, vaan siitä hyötyy koko yhteiskunta. Tänä päivänä yhtä moni tyttö kuin poika aloittaa peruskoulun. Koulutetut tytöt menevät tut­kimusten mukaan myöhemmin naimisiin, saavat vähemmän lapsia ja myös todennäköisemmin kouluttavat omat lapsensa.

Naisilla on lisäksi yhä enemmän päätäntävaltaa. Vuonna 2023 naiskansanedustajia oli ensimmäistä kertaa kaikissa maailman parlamenteissa. Myös tyttöjen sukupuolielinten silpominen on vähentynyt 20 prosenttia vuodesta 1990.

UNICEFin työ

  • Vuonna 2023 UNICEFin tuella 11 miljoonaa tyttöä osal­listui lapsiavioliittoja ehkäisevään toimintaan. Toiminnan avulla vahvistetaan tyttöjen koulutusta sekä yhteisöjen ymmärrystä syrjivistä käytänteistä.
  • UNICEF tuki 110 maassa sukupuolten tasa-arvoa edistävää politiikkaa ja ohjelmia. Ohjelmien avulla pyritään puuttumaan.

 

Lahjoita työhömme

Julkaistu 14.1.2025