Siirry sisältöön

Pöydäksi muuttuva koulureppu auttaa lapsia jatkamaan koulunkäyntiä maanjäristyksen jälkeen

Nepalilaiset lapset pääsivät Suomen tuella nopeasti takaisin kouluun tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.

Artikkeli
Alakouluikäinen lapsi istuu lattialla matalan pöydän ääressä tekemässä koulutehtäviä. Taustalla näkyy muita lapsia istumassa samanlaisten pöytien ääressä.
© UNICEF Nepal/2024/LPNgakhusi

Maanjäristys marraskuisena iltana vuonna 2023 oli jotain, mitä Nirmala Budha Pun Magar ja hänen poikansa Dipesh eivät unohda koskaan.

Perhe oli juuri mennyt nukkumaan, kun maa heidän allaan alkoi järistä voimakkaasti.

Tärisimme hereille. Meillä ei ollut aikaa edes juosta – talo vain mureni ennen kuin ehdimme reagoida. Hautauduimme sen alle. 

Nirmala Budha Pun Magar

Kaaoksen keskellä Nirmalan onnistui huutaa apua, ja ikuisuudelta tuntuneen ajan kuluttua naapurit vetivät heidät raunioista.

8-vuotias Dipesh sai päävamman, joka vaati tikkejä. Pahinta pojan mielestä kuitenkin oli se, että hän menetti kaikki koulukirjansa ja -tarvikkeensa kotinsa raunioihin.

– Hän oli hyvin surullinen. Hän toisteli, että toivoi koulutarvikkeidensa vielä löytyvän, Nirmala kertoo.

Väliaikaisia kouluja, oppimateriaaleja ja innovatiivinen koulureppu

Jajarkotin ja Rukumin piirikuntiin Länsi-Nepalissa iskenyt maanjäristys tuhosi satoja kouluja ja koteja, ja vaaransi monien lasten koulunkäynnin.

Suomen valtion tuella Nepalin hallitus ja UNICEF työskentelivät yhdessä saadakseen lapset mahdollisimman nopeasti takaisin kouluun.

Sadat koulut tuhoutuivat maanjäristyksessä. Suomen tuen ansiosta lapset saatiin nopeasti takaisin kouluun. UNICEF Nepal/2024/LPNgakhusi

Maanjäristyksen tuhoamien koulujen tilalle perustettiin väliaikaisia koulutiloja ja opiskelumateriaaleja jaettiin niille, jotka olivat menettäneet kaiken.

Yksi Suomen tuella kehitetyistä innovatiivisista ratkaisuista koulunkäynnin jatkumiseen on Educase, koulureppu, joka muuntuu kannettavaksi koulupöydäksi. Lapset voivat käyttää pöytää opiskeluun niin koulussa kuin kotonakin.

Uutta intoa opiskeluun

Educase on vaikuttanut myös Dipeshin opiskeluintoon.

Kolmasluokkalainen Dipesh Budha Pun Magar tekee läksyjä kotonaan Educase-pöydän ääressä. Äiti Nirmala auttaa. UNICEF Nepal/2024/LPNgakhusi 

– Aiemmin hän istui lattialla tekemässä kotiläksyjä ja saattoi olla pitkään kumartuneena. Se aiheutti hänelle kipua jalkoihin ja käsivarsiin. Kannettavan pöydän ansiosta hän voi istua suorassa, Nirmala kertoo.

Dipeshille Educase tarkoittaa uutta alkua – hän voi taas opiskella ja unelmoida tulevaisuudesta.

– Olen iloinen, että sain sen. Nyt aion opiskella kovasti!

Lue UNICEFin koulutustyöstä

 

Julkaistu 22.1.2025