Siirry sisältöön

Rettigin tuki Nepalin mielenterveystyöhön laajenee

Rettigin tuki UNICEFin työlle Nepalin lasten mielenterveyden hyväksi laajenee kahteen uuteen provinssiin – Madhesiin ja Lumbiniin.

Artikkeli
Nepalilaisia lapsia istumassa UNICEFin teltassa piirtämässä värikynillä.
Lapset leikkivät UNICEFin lapsiystävällisessä tilassa Jajarkotin alueella marraskuussa 2023 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen. Tilassa lasten on turvallista opiskella ja leikkiä aikuisen valvonnassa. © UNICEF/UNI471487/Upadhayay

Rettigin tuki UNICEFin työlle Nepalin lasten mielenterveyden hyväksi laajenee kahteen uuteen provinssiin – Madhesiin ja Lumbiniin.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen on Rettigin hyväntekeväisyystyön keskiössä. On ollut hienoa päästä seuraamaan läheltä UNICEFIN vaikuttavaa työtä Nepalissa. Olemme iloisia jo saavutetuista tuloksista ja katsomme toiveikkaana tulevaisuuteen.

TOMAS VON RETTIG

Työtä on ensimmäiset vuodet tehty Karnalin provinssissa, jossa pääsy mielenterveyspalveluiden pariin on ollut erittäin vaikeaa syrjäisen sijainnin ja vähäisten palvelujen takia. Hankkeesta saatujen erinomaisten kokemusten myötä sitä voidaan nyt skaalata uusille alueille.

Rettigin tukemassa hankkeessa hyödynnetään telelääketiedettä mielenterveyspalveluiden tuomiseksi lapsille ja nuorille, joille pääsy näiden palvelujen ääreen olisi muuten mahdotonta.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa Karnalin maakuntasairaalaan perustettiin yksikkö, jossa lapset ja nuoret saavat tukea mielenterveyden ongelmiinsa paikan päällä ja etäyhteyksien avulla. Samaan aikaan tietoa mielenterveydestä jaetaan monin eri tavoin mm. paikallisten nuorten kehittämän chatbotin ja erilaisten tiedotuskampanjoiden avulla. Jo yli kymmenen tuhatta lasta ja nuorta on saanut apua.

Olemme jo nyt pystyneet estämään lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden vakavimpia seurauksia, kuten itsemurhia.

ABILASHA GURUN, UNICEFIN TERVEYSASIANTUNTIJA

Lääkäreitä ja hoitajia koulutettu 

Usein mielenterveyden hoidon esteenä on hoitohenkilökunnan puute ja osaaminen. Tähän haluttiin puuttua kouluttamalla Karnalissa kymmeniä lääkäreitä ja yli sata terveydenhoidon muuta työntekijää lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoidosta.

Rettigin tuella pystyttiin myös tuomaan apua Jajarkotissa marraskuussa 2023 tapahtuneen maanjäristyksen uhreille. UNICEFin alueelle lähettämät mielenterveyden ammattilaiset tarjosivat psykososiaalista tukea sadoille lapsille.

Jokaisella lapsella on oikeus saada tarvittaessa mielenterveystukea ja -hoitoa. Mielenterveys on ratkaisevan tärkeä osa hyvinvointia ja vain sen avulla ihmiset voivat osallistua täysipainoisesti yhteisöjensä ja koko maan rakentamiseen.

MARTINA VON RETTIG

 

tutustu unicefin yritysyhteistyöhön

Julkaistu 3.2.2025