Suomen UNICEF tuotti yhteistyössä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation kanssa oppimateriaalin, joka tukee koulujen rauhankasvatusta
Uusi Rauhan rakentajat -oppimateriaali käsittelee rauhan merkitystä lapsen oikeuksien näkökulmasta. Taustalla on tahto edistää yläkoululaisten taitoja ratkaista ristiriitoja.
Suomen UNICEF ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation tukevat yhdessä yläkoululaisten taitoja ristiriitojen ratkaisemisessa. Uusi maksuton oppimateriaali käsittelee rauhan merkitystä ja lapsen oikeuksia.
– Ristiriidat ovat elämässä väistämättömiä, mutta nuorten tekemien väkivaltarikosten määrä on myös tutkitusti kasvanut. Tarve väkivallan ennaltaehkäisemiselle on suuri. Rauha on avain monien lapsen oikeuksien toteutumiseen, UNICEFin asiantuntija Maija Puska sanoo.
– Jo pienellä ajattelutavan muutoksella, tiedon lisäämisellä, voimme vaikuttaa siihen, miten ristiriitoihin suhtaudutaan, ja sitä kautta tukea väkivallattomia tapoja ratkaista vaikeitakin tilanteita, pohtii CMI:n projektipäällikkö Aino Niskala.
Rauhan rakentamiseen tarvitaan nuoria
Rauhan rakentajat -oppimateriaalissa yläkoululaiset pääsevät pohtimaan, mitä rauha merkitsee ja miten se vaikuttaa heidän omaan elämäänsä. Lisäksi kokonaisuudessa tutkitaan lapsen oikeuksien toteutumista kriisien ja konfliktien keskellä.
– Sadat miljoonat lapset ja nuoret eri puolilla maailmaa elävät konfliktialueilla. Sota on yksi suurimmista uhista lapsen oikeuksien toteutumiselle, Puska muistuttaa.
Oppimateriaalin kautta saavutettavat tiedot auttavat nuoria selvittämään kohtaamiaan ristiriitoja tässä hetkessä sekä osallistumaan keskusteluun ja rauhan rakentamiseen tulevaisuudessa.
– Rauhan rakentamiseen tarvitaan myös lapsia ja nuoria. Heidän tulee saada osallistua päätöksentekoon ja heidän ideoitaan, tekojaan ja näkemyksiään tulee kunnioittaa. He tarvitsevat taitoja, joita rauhankasvatus opettaa, Puska sanoo.
Rauhan rakentajat oppimateriaalin tuotantoa on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.
Tutustu Rauhan rakentajat -oppimateriaaliin.
Lisätietoa:
Maija Puska
+358 50 313 9478
[email protected]