Tasa-arvoa teknologialla – 3 syytä, miksi femtech on tarpeen
UNICEF ja Suomi tukevat yhdessä femtechia eli teknologisia ratkaisuja, jotka edistävät tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten hyvinvointia.

Femtech-yritykset kehittävät teknologisia ratkaisuja, jotka edistävät tyttöjen ja naisten terveyttä, hyvinvointia sekä osallistumista yhteiskuntaan ja talouteen.
Miksi naissukupuolen huomioivia teknologisia ratkaisuja tarvitaan? Tytöt ja naiset eri puolilla maailmaa kärsivät edelleen eriarvoisuudesta. Teknologian avulla voidaan löytää nopeammin ratkaisuja tyttöjen ja naisten oikeuksia loukkaaviin ongelmiin.
1. Naisilla on erityisiä terveyshaasteita
Naisilla on erityisiä terveyshaasteita, jotka femtech voi auttaa ratkaisemaan. Silti tällä hetkellä vain 3 prosenttia digitaalisen terveydenhuollon rahoituksesta ohjautuu femtechiin.
Yli 21 miljoonaa teini-ikäistä tyttöä tulee raskaaksi joka vuosi matalan ja keskitulotason maissa. Maailmanlaajuisesti tytöt kärsivät poikia todennäköisemmin ahdistuksesta ja masennuksesta.
Joka toinen minuutti nainen kuolee kohdunkaulan syöpään. 1,5 miljoonaa ihmistä saa vuosittain uuden HIV-tartunnan, ja merkittävä osa tartunnoista tapahtuu teini-ikäisille tytöille.
Tekoälyn avulla voidaan nopeuttaa ja tehostaa monien sairauksien havaitsemista ja seurantaa.
UNICEF on tukenut tekoälyn hyödyntämistä muun muassa syntymättömien lasten terveyden seurannassa kehittyvissä maissa.
2. Naiset jäävät miehiä useammin työelämän ja talouden ulkopuolelle
Lähes kolmannes maailman naisista ei ole koulutuksessa tai työelämässä. Etelä-Aasiassa 15–19-vuotiaat tytöt ovat kolme kertaa todennäköisemmin koulutuksen ja työelämän ulkopuolella kuin pojat.
Yhdeksällä kymmenestä teini-ikäisestä tytöstä ja nuoresta naisesta matalan tulotason maissa ei ole pääsyä internetiin. Heidän miespuoliset ikätoverinsa ovat kaksi kertaa todennäköisemmin verkossa.
Lohkoketjuteknologia eli erilaisten hajautettujen ja jaettujen tietokantojen hyödyntäminen voi edistää naisten osallisuutta yhteiskunnan toimintaan.
UNICEF on tukenut lohkoketjuteknologian käyttöä muun muassa edullisten internet-yhteyksien luomiseen ja vakuutusten saatavuuden parantamiseen naisyrittäjille.
3. Teknologia voi luoda tasa-arvoa
Teknologia ei automaattisesti edistä sukupuolten tasa-arvoa. UNICEF työskentelee sen hyväksi, että uusinta teknologiaa valjastettaisiin edistämään tasa-arvoa ja naisten ja tyttöjen hyvinvointia.
UNICEF Venture Fund -rahasto tukee lapsen oikeuksia edistäviä ratkaisuja kehittäviä startup -yrityksiä, jotka sijaitsevat kehittyvissä maissa ja hyödyntävät uusinta teknologiaa ja avointa lähdekoodia. Suomi on tukenut rahastoa sen perustamisesta lähtien.
Äskettäin UNICEF ja Suomi julkistivat yhdessä erityisesti femtechiin keskittyvän Venture Fund -rahoitushaun.
UNICEF Venture Fund on tukenut 146:tta hanketta 86 eri maassa.
Rahaston tukemista startup-yrityksistä 43 prosenttia on naisten perustamia tai johtamia, kun keskimäärin riskisijoittamisen piirissä olevista yrityksistä naisten johtamia on vain noin kaksi prosenttia.
4 faktaa femtechistä
1. Alle 1 % maailman riskirahoituksesta kohdistuu Afrikkaan, ja siitä vain murto-osa femtechiin.
2. Vain 3 % digitaalisen terveydenhuollon rahoituksesta on sijoitettu femtechiin.
3. Vain 4 % maailman sijoituspääomasta menee naisten perustamille startup-yrityksille. Femtech-yrityksistä 85 %:lla on naispuolinen perustaja.
4. Vain 2 %:ia lääketieteellisen tutkimuksen rahoituksesta kohdistuu raskauden, synnytyksen ja naisten lisääntymisterveyden tutkimukseen.