UNICEF käynnistänyt hätäaputoimitukset Myanmariin
UNICEF toimittaa kriittisiä hätäaputarvikkeita Myanmarin maanjäristyksen uhreille. Tilanne paikan päällä on äärimmäisen vaikea ja lasten avuntarve valtava.

Myanmaria perjantaina ravistelleiden maanjäristysten jäljiltä miljoonat lapset ovat valtavassa avuntarpeessa.
Maanjäristys jälkijäristyksineen on aiheuttanut massiivista tuhoa Myanmarin keskiosiin, erityisesti Mandalayn, Nay Pyi Tawin, Sagaingin, Bagon, ja Shanin alueille. Viimeisten tietojen mukaan yli 2000 ihmistä on saanut surmansa, joukossa lapsia. Uhrilukujen arvioidaan nousevan pelastustöiden edetessä. Useita lapsia ja perheitä on kadoksissa.
Lapsille ja perheille elintärkeää infrastruktuuria on tuhoutunut, mukaan lukien koteja, kouluja ja sairaaloita. Pelastustöitä ja tiedonkulkua hidastavat sähkön ja tietoliikenneverkkojen katkeaminen useilla alueilla.
UNICEF lähettää hätäaputarvikkeita
UNICEF on aloittanut hätäapuoperaation, jonka ensimmäisessä vaiheessa Myanmariin toimitetaan 80 tonnia elintärkeitä hätäaputarvikkeita. Joukossa on esimerkiksi terveyspakkauksia, lääkintätarvikkeita, telttoja ja hygieniatarvikkeita, kuten saippuaa, terveyssiteitä ja desinfiointiainetta. Hätäaputarvikkeet toimitetaan UNICEFin humanitaarisen avun varastolta Kööpenhaminasta.
Jo ennen kansainvälisen avun saapumista UNICEF on paikan päällä pahimmilla tuhoalueilla Myanmarissa. Työntekijämme kartoittavat tuhojen vaikutuksia lapsiin ja jakavat maahan valmiiksi varastoitua hätäapua lapsille ja perheille.
Juuri nyt lapset tarvitsevat akuutisti turvaa ja suojaa, puhdasta vettä, ravintoa ja lääkkeitä sekä psykososiaalista tukea vaikeasta tilanteesta selviytymiseen.
Rahoitukselle valtava tarve
Myanmarissa on käynnissä yksi maailman monimutkaisimmista humanitaarisista hätätilanteista. Jo ennen maanjäristyksiä yli 6,5 miljoonaa lasta oli avun tarpeessa. Humanitaarinen apu on kuitenkin kriittisen alirahoitettu, sillä lasten ja perheiden tämän vuoden arvioidusta avuntarpeesta on katettu alle kymmenen prosenttia. Kokonaisuudessaan rahoituksen tarve ennen maanjäristyksiä oli noin 265 miljoonaa euroa.
Myanmarin kriisin taustalla on ennen kaikkea jo neljättä vuotta käynnissä oleva aseellinen konflikti. Sen lisäksi muun muassa kansanterveyden kriisi, aliravitsemus, syvenevä köyhyys ja ilmastonmuutos ovat heikentäneet lasten tilannetta.
Kansainväliseen apuun jo tehdyt ja suunnitellut leikkaukset vaikeuttavat myös entisestään Myanmarin lasten tilannetta.