Ilmastonmuutos ja ympäristön tilan heikkeneminen ovat valtava uhka lapsen oikeuksien toteutumiselle. UNICEF edistää lasten ja perheiden sopeutumista ilmastonmuutokseen, lasten äänen kuulumista ilmastoasioissa ja päästöjen vähentämistä.
Ilmastonmuutos vaarantaa lasten hyvinvoinnin
Ilmastonmuutos vaarantaa monin tavoin lasten hyvinvoinnin ja lapsen oikeuksien toteutumisen. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat katastrofit, kuten tulvat ja kuivuus, tuhoavat perheiden elinkeinoja ja aiheuttavat ruuan ja puhtaan veden puutetta sekä lisäävät pakolaisuutta. Vaikutukset lasten hyvinvointiin voivat olla elämänmittaisia.
Lapset ja nuoret ovat aikuisia haavoittuvampia ilmastonmuutoksen vaikutuksille, koska lapsen keho ei pysty suojautumaan esimerkiksi äärisäiden ja ilmansaasteiden vaikutuksilta yhtä hyvin kuin aikuisten.
Ilmastonmuutoksen lisäksi luontokato ja ympäristön saastuminen uhkaavat lapsen oikeuksien toteutumista.
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa lapsiin?
- Taudit lisääntyvät: Ilmastonmuutos lisää hyönteisten välittämiä tauteja, kuten malariaa, sekä likaisen veden kautta leviäviä ripulitauteja. Ripulitaudit ovat alle 5-vuotiaiden lasten yleisin kuolinsyy.
- Aliravitsemus lisääntyy: Kuivuus ja tulvat tuhoavat satoja ja aiheuttavat ruokapulaa.
- Koulunkäynti keskeytyy: Kouluja suljetaan äärisäiden vuoksi. Myös perheiden heikkenevä taloudellinen tilanne voi pakottaa jättämään lapset koulun ulkopuolelle.
- Pakolaisuus lisääntyy: Sään ääri-ilmiöt tuhoavat koteja ja aiheuttavat pulaa ruoasta, minkä vuoksi moni perhe joutuu pakenemaan kotoaan.
Miten UNICEF auttaa?
1. Autamme lapsia ja perheitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen
Vahvistamme lapsille tärkeitä peruspalveluja ilmastonmuutoksta kestäviksi. Autamme esimerkiksi kehittämään koulurakennuksia, jotka kestävät pahenevia myrskyjä. Autamme kehittämään puhtaan veden järjestelmiä, jotka toimivat kuivuuden ja tulvien lisääntyessä. Tuemme lasten henkiä pelastavien ennakkovaroitusjärjestelmien kehittämistä äärimmäisten sääilmiöiden varalle.
2. Kehitämme vähähiilisiä ratkaisuja lasten hyväksi
Kehitämme ennen kaikkea aurinkovoimaan perustuvia energiaratkaisuja mm. rokotusten kylmäketjun järjestämiseen, koulujen ja terveyskeskusten sähköistämiseen ja veden pumppaamiseen. Samalla pienennämme omaa hiilijalanjälkeämme.
3. Autamme lapsia saamaan äänensä kuuluviin
Lisäämme lasten ja nuorten tietoisuutta ilmasto- ja ympäristöasioista huolehtimalla, että ilmastonmuutosta käsitellään koulujen opetusohjelmissa. Tuemme sitä, että lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan ilmastotoimiin niin paikallisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.
4. Vaikutamme päättäjiin päästöjen vähentämiseksi
Kannustamme valtioita ja yrityksiä vähentämään päästöjään niin, ettei maapallon keskilämpötila nousisi yli 1,5 astetta. Kannustamme myös valtioita ja yrityksiä huomioimaan ilmastokriisin vaikutukset lapsiin ja lapsen oikeudet ilmastosuunnitelmissa ja -toimenpiteissä.
Mitä tarkoittaa ilmastonmuutos?
Ilmastonmuutos tarkoittaa pitkäaikaisia lämpötila- ja säämuutoksia, jotka johtuvat ihmisen toiminnasta. Ilmasto muuttuu myös luonnostaan, mutta luonnolliset muutokset tapahtuvat hyvin hitaasti. Ihmisen aikaansaama lämpeneminen on tapahtunut huomattavan nopeasti, viimeisten 150 vuoden aikana. Maapallon ilmasto on lämmennyt 1,2 astetta 1800-luvun esiteollisesta ajasta lähtien. Ilmastonmuutos on tämän hetken suurin ympäristöuhka. Se on valtava uhka myös ihmisten hyvinvoinnille ja lapsen oikeuksien toteutumiselle.
Mistä ilmastonmuutos johtuu?
Ilmaston lämpeneminen johtuu ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuksien kasvusta. Lisääntyvät kasvihuonekaasut estävät auringon säteilyn aiheuttamaa lämpöä heijastumasta takaisin avaruuteen.
Kasvihuonekaasujen lisääntyminen puolestaan johtuu ennen kaikkea fossiilisten polttoaineiden eli öljyn, kivihiilen, maakaasun ja turpeen polttamisesta energiantuotannon ja liikenteen tarpeisiin. Fossiilisten polttoaineiden käytöstä vapautuu ilmakehään hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja. Myös metsien hävittäminen lisää kasvihuonekaasuja, sillä metsät sitovat hiilidioksidia itseensä.
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa lapsiin?
Ilmastonmuutos vaarantaa monin tavoin lasten hyvinvoinnin ja lapsen oikeuksien toteutumisen. Lapsilla fyysinen ja henkinen kehitys on kesken, mikä tekee heistä aikuisia haavoittuvampia.
Helteet lisäävät esimerkiksi ennenaikaisia synnytyksiä ja kohtukuolemia sekä lasten altistumista allergeeneille ja ilmansaasteille. Erityisesti vauvat ja pikkulapset kestävät aikuisia heikommin kehon kuivumista ja äärimmäisiä lämpötiloja.
Ilmastonmuutos saastuttaa vesivarantoja, mikä lisää muun muassa ripulitauteja. Ne ovat alle 5-vuotiaiden lasten yleisin kuolinsyy. Ilmastonmuutos vaarantaa myös lasten koulunkäynnin, sillä kouluja suljetaan äärisäiden vuoksi. Myös perheiden heikkenevä taloudellinen tilanne voi pakottaa jättämään lapset koulun ulkopuolelle. Kuivuuden ja muiden äärisäiden aiheuttama ruokapula vaikeuttaa oppimista. Ilmastonmuutoksen seuraukset ajavat perheitä pois kodeistaan, mikä vaarantaa monella tavalla lasten perusturvallisuuden ja kehityksen.
Eniten kärsivät jo ennestään heikoimmassa asemassa olevat lapset, sillä köyhimmillä mailla ei ole varaa valmistautua ilmastonmuutoksen seurauksiin yhtä hyvin kuin vauraammilla mailla.
Mitä UNICEF tekee ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?
UNICEF edistää lasten äänen kuulumista ilmastoasioissa, vaikuttaa maailmaan päättäjiin päästöjen hillitsemiseksi ja kehittää kestäviä ratkaisuja lasten hyväksi, esimerkiksi tukemalla koulujen ja terveyskeskusten sähköistämistä uusiutuvalla aurinkovoimalla. Lisäksi UNICEF vähentää oman toimintansa päästöjä satsaamalla esimerkiksi energian- ja vedensäästöön ja suosimalla uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä.
Lasten kannalta tärkeää on myös tukea haavoittuvimpien lasten, perheiden ja yhteisöjen sopeutumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Se on tärkeässä roolissa UNICEFin ilmastotyössä. UNICEF auttaa vahvistamaan lapsille tärkeitä peruspalveluja, kuten koulutus- ja terveyspalveluja, niin että ne toimivat ilmastonmuutoksen vaikutuksista huolimatta.
Mitä tarkoittaa ilmastonmuutokseen sopeutuminen?
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa siitä aiheutuvien haittojen lieventämistä. Satsaamalla sopeutumiseen säästetään lasten henkiä ja varmistetaan lasten mahdollisuus elää hyvää lapsuutta ja kehittyä ilmastonmuutoksen vaikutuksista huolimatta.
Maailman lasten kannalta olennaista on vahvistaa lapsille tärkeitä peruspalveluja, kuten koulutus-, terveys-, ja vesi- ja sanitaatiopalveluita. UNICEF auttaa kehittämään lasten palveluita ilmastokestäviksi. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lasten rokotukset kyetään hoitamaan äärisäistä huolimatta, terveydenhuollossa on riittävät resurssit ja osaaminen hoitaa ilmastonmuutoksen vuoksi lisääntyneitä sairauksia ja terveysasemat kestävät tulvia ja myrskyjä.
Lisäksi UNICEF auttaa kehittämään lasten erityistarpeet huomioivia ennakkovaroitusjärjestelmiä, joiden avulla lapset ja saadaan turvaan esimerkiksi hirmumyrskyn iskiessä. UNICEF tukee myös lapset huomioivien kriisi- ja evakuointisuunnitelmien kehittämistä.