Miten puutteet koulutuksessa vaikuttavat maailman lasten elämään?
Vaikka yhä useampi lapsi pääsee kouluun, edistys ei ole ulottunut kaikkiin lapsiin. Kymmenet miljoonat lapset jäävät edelleen peruskoulun ulkopuolelle. Lisäksi moni koulua käyvä lapsi ei saa laadukasta koulutusta eikä opi riittävästi.
Monissa köyhemmissä maissa lukuisat tytöt saattavat jäädä ilman koulutusta muun muassa siksi, että vanhemmilla ei ole varaa laittaa kaikkia lapsia kouluun ja he valitsevat poikien kouluttamisen tyttöjen sijaan. Lisäksi monet tytöt naitetaan varhain, jolloin he tulevat raskaaksi ja joutuvat keskeyttämään koulunkäynnin. Koulutustavoite liittyykin läheisesti tavoitteeseen sukupuolten tasa-arvosta.
Myöskään esimerkiksi vammaisten tai vähemmistökieltä puhuvien lasten koulunkäyntiä ei aina tueta, jolloin he jäävät helposti koulun ulkopuolelle tai lopettavat koulun kesken kaiken.
Laadukas koulutus pitää sisällään myös ihmisoikeuskasvatuksen ja sen, että lapsilla on mahdollisuus osallistua koulun toiminnan kehittämiseen. Suomessa ihmisoikeuskasvatuksessa ja lasten osallisuuden toteutumisessa on ollut puutteita. Uudet perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet velvoittavat ihmisoikeuskasvatukseen ja lasten osallisuuden vahvistamiseen, mutta olisi tärkeää, että näiden asioiden toteutumista myös säännöllisesti arvioitaisiin.
Koulutuksesta on viime vuosina leikattu merkittävästi määrärahoja Suomessa, mikä voi vaarantaa laadukkaan koulutuksen ja vaikuttaa lasten ja nuorten oppimistuloksiin. Lisäksi haasteena on turvallisen ja väkivallattoman oppimisympäristön takaaminen, jos kouluissa esiintyy esimerkiksi koulukiusaamista.
Koulutus on tärkeää koska:
- Se on lapsen oikeus.
- Koulussa lapsi oppii paitsi lukemaan ja laskemaan, myös huolehtimaan itsestään.
- Koulu antaa vahvan suojan kaikenlaista hyväksikäyttöä vastaan.
- Kun tyttöjen koulutukseen sijoitetaan, lasten ja naisten asema ja toimeentulo parantuvat merkittävästi. Tytöt, jotka käyvät koulua yli 7 vuotta, menevät myöhemmin naimisiin, saavat vähemmän lapsia, eivät todennäköisesti menehdy synnytykseen, kasvattavat terveempiä lapsia ja heidän omat lapsensa pääsevät kouluun.