Miten puhtaan veden ja sanitaation puute vaikuttaa maailman lasten elämään?
Puhdas vesi on elinehto. Sadat miljoonat ihmiset erityisesti kehitysmaissa ovat edelleen ilman puhdasta juomavettä.
Jos ihmisillä ei ole mahdollisuutta käyttää kunnollista vessaa, he joutuvat tekemään tarpeensa taivasalla. Monissa köyhemmissä maissa puhtaan veden ja kunnollisten käymälöiden puute on yhteydessä koleran, polion ja muiden veden kautta tarttuvien tautien yleisyyteen. Seisovat vesilähteet edistävät myös malarian leviämistä. Likainen vesi pahentaa aliravitsemusta, joka varhaislapsuudessa koettuna vaikuttaa pysyvästi aivojen kehitykseen ja vaarantaa näin lapsen koko tulevaisuuden.
Likaisesta vedestä johtuvat taudit lisäävät terveysriskejä myös odottavilla äideillä ja vastasyntyneillä. Ripuli on edelleen maailmanlaajuisesti merkittävimpiä pienten lasten kuolinsyitä.
Puutteelliset vesi- ja käymäläolosuhteet kouluissa johtavat usein siihen, että tytöillä ei ole sopivia tiloja hoitaa henkilökohtaista hygieniaansa kuukautisten aikana ja tämän vuoksi he joutuvat jäämään pois koulusta.
Suomessa vessoista ja puhtaasta vedestä ei ole pulaa ja vettä voi juoda suoraan hanasta, mutta tämä ei ole mahdollista suurimmassa osassa maapalloa. Meillä on moneen kehitysmaahan verrattuna myös paljon enemmän makeaa vettä. Moni kehitysmaa sen sijaan taistelee vesipulan kanssa kuivilla alueilla, ja ilmastonmuutos ja saastuminen uhkaavat pahentaa ongelmaa entisestään. Veden riittävyyttä haastavat myös väestönkasvu, kaupungistuminen ja teollisuuden nopea kasvu.