UNICEF haluaa muistuttaa, että intersukupuolisilla lapsilla on oikeus päättää omasta kehostaan. Lisäämällä tietoisuutta intersukupuolisuudesta luomme yhdessä yhteiskuntaa, jossa jokainen intersukupuolinen lapsi ja nuori voi olla avoimesti oma itsensä. Liity mukaan keskusteluun!
Intersukupuolisuus onsynnynnäinen fyysinen tila
Intersukupuolisen lapsen keho ei mahdu tyypillisiin määritelmiin siitä, millainen tytön tai pojan kehon tulisi olla. Kyse on luonnollisesta sukupuolipiirteiden vaihtelusta, jota ihmisissä on esiintynyt aina, kaikkialla maailmassa.
Intersukupuolisuus on synnynnäistä, mutta se ei välttämättä ole heti syntymän jälkeen silmin havaittavissa.
Intersukupuolisuus voi tulla ilmi murrosiässä, kun lapsen kehitys ei etene tavanomaisesti, tai vasta aikuisuudessa. Osa ihmisistä ei koskaan saa tietää intersukupuolisuudestaan.
Intersukupuolisuus voi ilmetä monella eri tavalla. Vaihtelua voi olla sisäisissä tai ulkoisissa sukuelimissä, hormonitoiminnassa tai kromosomeissa.
Intersukupuolisuus ei määritä henkilön sukupuoli-identiteettiä. Jotkut intersukupuoliset ihmiset identifioituvat intersukupuolisiksi, jotkut muunsukupuolisiksi ja jotkut miehiksi tai naisiksi. Sukupuoli-identiteetin ymmärretään nykyään olevan jokaisen ihmisen oma sisäinen kokemus, jota ei ulkopuolelta voi määritellä.
Vuosittain syntyy lukuisia intersukupuolisia lapsia
Suomessa syntyy vuosittain 250–850 intersukupuoliseksi määriteltävää lasta. Arvio perustuu kansainvälisiin arvioihin intersukupuolisten osuudesta väestössä. Valtaosalla heistä ei ole silmin havaittavia sukupuolipiirteiden variaatioita, eikä heidän intersukupuolisuuttaan tunnisteta välttämättä koskaan.
Lapsia, joiden sukupuolta ei ulkoisten sukuelinten perusteella pystytä syntymän hetkellä määrittämään tytöksi tai pojaksi, syntyy Suomessa alle 10 vuodessa.