Siirry sisältöön

Puhutaan intersukupuolisuudesta

Pride-lippu ja intersukupuolisten lippu liehuvat tuulessa.

UNICEF haluaa muistuttaa, että intersukupuolisilla lapsilla on oikeus päättää omasta kehostaan. Lisäämällä tietoisuutta intersukupuolisuudesta luomme yhdessä yhteiskuntaa, jossa jokainen intersukupuolinen lapsi ja nuori voi olla avoimesti oma itsensä. Liity mukaan keskusteluun!

Intersukupuolisuus onsynnynnäinen fyysinen tila

Intersukupuolisen lapsen keho ei mahdu tyypillisiin määritelmiin siitä, millainen tytön tai pojan kehon tulisi olla. Kyse on luonnollisesta sukupuolipiirteiden vaihtelusta, jota ihmisissä on esiintynyt aina, kaikkialla maailmassa.

Intersukupuolisuus on synnynnäistä, mutta se ei välttämättä ole heti syntymän jälkeen silmin havaittavissa.

Intersukupuolisuus voi tulla ilmi murrosiässä, kun lapsen kehitys ei etene tavanomaisesti, tai vasta aikuisuudessa. Osa ihmisistä ei koskaan saa tietää intersukupuolisuudestaan. 

”Kehon sukupuolipiirteiden vaihtelu on yhtä vanha asia kuin ihmiskunta itse.”

- Mika Venhola, lastenkirurgi, apulaisylilääkäri, Oulun yliopistollinen keskussairaala

Intersukupuolisuus voi ilmetä monella eri tavalla. Vaihtelua voi olla sisäisissä tai ulkoisissa sukuelimissä, hormonitoiminnassa tai kromosomeissa.  

Intersukupuolisuus ei määritä henkilön sukupuoli-identiteettiä. Jotkut intersukupuoliset ihmiset identifioituvat intersukupuolisiksi, jotkut muunsukupuolisiksi ja jotkut miehiksi tai naisiksi. Sukupuoli-identiteetin ymmärretään nykyään olevan jokaisen ihmisen oma sisäinen kokemus, jota ei ulkopuolelta voi määritellä.

Kaksi lasta kävelee poispäin kamerasta sateisessa maisemassa värikkäitä sateenvarjoja kantaen.

Intersukupuolista lasta ei tarvitse korjata

Perustavaa laatua oleva ongelma meillä Suomessa on, että terveitä intersukupuolisia lapsia leikataan. Tämä käytäntö loukkaa monia lapsen oikeuksia.  

Leikkauksilla pyritään muokkaamaan lapsen kehoa pojan tai tytön kategoriaan sopivaksi. 

Meille sanottiin suoraan, että lapsi täytyy leikata, eli hänet nähtiin viallisena poikana, ei intersukupuolisena.

- Päiväkoti-ikäisen intersukupuolisen lapsen äiti, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, intersukupuolisuushaastattelut, 2018

Kenenkään intersukupuolisen lapsen ei pitäisi joutua tuntemaan, että hänessä on jokin vika ja että häntä pitäisi muuttaa. Sen sijaan pitäisi korjata yhteiskunnassa vallitsevat asenteet ja käytännöt. 

Turhat leikkaukset ja hoidot loukkaavat lapsen oikeutta muun muassa keholliseen koskemattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen. Usein sukupuolipiirteitä muokkaavat leikkaukset tehdään lapsen ensimmäisinä elinvuosina, jolloin hän ei vielä voi antaa niihin suostumustaan. 

Toimenpiteet voivat olla pienelle lapselle hyvin traumatisoivia. Operaatiot voivat johtaa korjausleikkausten kierteeseen. Pitkällä aikavälillä saattaa esiintyä ongelmia esimerkiksi seksuaalisen tuntoherkkyyden suhteen. 

Ongelmallista on myös se, että lapsen sukupuolen valinnassa on kyse lääkäreiden arvauksesta. Vaikka lapsi olisi yritetty leikata tytöksi, hän ei välttämättä koe itseään tytöksi kasvaessaan vanhemmaksi.  

Jos terveydellistä syytä ei ole, leikkauksia ja muita hoitoja ei tulisi tehdä ennen kuin lapsi on riittävän vanha ilmaisemaan oman tahtonsa ja arvioimaan hoitojen seurauksia. 

Joissain tapauksissa lapsen intersukupuolisuuteen liittyy välittömiä terveysongelmia, jotka on ratkaistava joko lääkityksellä tai kirurgialla. Tällöin lapsen on saatava kaikki tarvitsemansa hoito terveysongelmiinsa.  

Suomea pidetään ihmisoikeuksien ja lääketieteen käytäntöjen mallimaana, mutta näin ei ole intersukupuolisten lasten suhteen. Esimerkiksi Maltalla tuli seitsemän vuotta sitten voimaan laki, jossa kriminalisoidaan lapsen sukupuolen muokkaus kirurgisesti tai muutoin ilman lapsen omaa, tietoon perustuvaa suostumusta. 

Keltaiseen takkiin pukeutunut, pinkkihiuksinen nuori kävelee reppu selässä havumetsän reunustamalla tiellä poispäin kamerasta.

Mitä me kaikki voimme tehdä? Puhutaan intersukupuolisuudesta

Intersukupuolisuus ei saa olla tabu. Puhutaan intersukupuolisuudesta luonnollisena asiana. Ota asia puheeksi vaikka kahvitellessasi ystävien kanssa.   

Tällainen puhe edesauttaa sitä, että jokainen intersukupuolinen lapsi ja nuori voi olla oma itsensä ilman häpeää ja salailua.  

Intersukupuoliset ihmiset ovat kertoneet, että oman sukupuolen salaaminen syrjinnän ja kiusaamisen pelossa voi johtaa moniin ongelmiin. Se voi aiheuttaa häpeän tunnetta ja vaikeuttaa yhteyden luomista muihin ihmisiin (Ei tietoja eikä vaihtoehtoja -selvitys, oikeusministeriö, 2019). 

Lapseni kaverit ovat sanoneet, että hänellä on kummallinen äiti, kun se ymmärtää näitä juttuja. Monilla on vanhemmat, jotka kieltävät tästä puhumisen.

- Intersukupuolisen lapsen äiti Kaarina, Ei tietoa eikä vaihtoehtoja -selvitys, oikeusministeriö

Moni saattaa miettiä, että on hankalaa, jos intersukupuolista lasta ei voi kutsua tytöksi tai pojaksi. Siitä ei ole syytä tehdä ongelmaa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: kulta, kullanmuru, pienokainen, peukaloinen, murunen, oma rakas lapsi. 

Sukupuolia eivät ole vain nainen ja mies

Intersukupuolisten lasten oikeuksia loukataan, koska yhteiskunnassamme on jostain syystä vaikea ymmärtää, että ihmiskehon sukupuolipiirteissä esiintyy luonnollista vaihtelua siinä missä muissakin kehon osissa.

Kun luonnollinen vaihtelu on sukupuolipiirteissä, hämmentää se ihmisiä enemmän kuin vaihtelun esiintyessä korvien muodossa tai varpaiden lukumäärässä.   

Intersukupuolisuus tekee näkyväksi sen, että sukupuolia eivät ole ainoastaan nainen ja mies. Sukupuoli on pikemminkin jatkumo: Ihminen voi olla mies ja nainen yhtä aikaa, jotain siltä väliltä tai jotain ihan muuta. 

Kämmen, johon on maalattu intersukupuolisten symboli violetti ympyrä keltaisella pohjalla.
Sormilla tehty sydän keltaisella taustalla.

Lisää tietoa lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille 

Intersukupuolisten lasten vanhemmat ja intersukupuoliset ihmiset itse ovat toivoneet, että kaikki lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja terveydenhuollosta saisivat lisää tietoa ja osaamista intersukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta.  

Asiallista tietoa jakamalla luodaan yhteiskunnallista ilmapiiriä, jossa on mahdollista olla avoimesti intersukupuolinen. Tiedon ja keskustelun kautta intersukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta tulee luonnollinen ja arkipäiväinen osa yhteiskuntaa. Mahdollisuus olla avoimesti oma itsensä on tärkeää jokaisen lapsen hyvinvoinnille. 

Lastenkirurgi Mika Venhola: Kasvurauha intersukupuolisille lapsille

Intersukupuolisuus ei ole sairaus tai vika, eikä pienen lapsen sukuelinten ”korjaaminen” ole tarpeen, painottaa lastenkirurgi Mika Venhola. Hän muistuttaa, että lapsille kosmeettisista syistä tehty sukuelinkirurgia rikkoo ihmisoikeuksia. 

Kuva: Jarmo Kontiainen/Kaleva

Valkoiseen t-paitaan pukeutunut henkilö katsoo kameraan.

Lisätietoa