Siirry sisältöön

Suomen UNICEF vuosikatsaus 2022

Kaksi lasta piirtää Ukrainan lipun liiduilla asfaltille.

VUOSIKATSAUS 2022


PÄÄSIHTEERIN TERVEHDYS

Toivoa tulevaisuuteen kriisien keskellä 

Vuoden 2022 piti olla alku uudelle normaalille, käännekohta, jossa koronapandemian taittumisen myötä saisimme alkaa elää todeksi uutta normaalia. Alkuvuoden valonpilkahdus muuttui kuitenkin nopeasti synkäksi helmikuun 24. päivänä sodan eskaloiduttua täysimittaiseksi Ukrainassa. Sota ja sen globaalit seuraukset muuttivat pysyvästi miljoonien lasten elämän. Samalla työmme painopisteet määrittyivät uudelleen.  

Kriisi aktivoi niin nykyiset tukijamme kuin suuren määrän uusia lahjoittajia auttamaan UNICEFin kautta. Yksityisten lahjoittajien, UNICEFin vapaaehtoisten ja yhteisöjen lisäksi yritykset kokosivat voimansa - Ukrainan tukemiseksi suunnatuista lahjoituksista noin puolet tuli yrityskumppaneiltamme.  

Sota Ukrainassa ei kuitenkaan ollut ainoa kriisi maailman lasten elämässä. Lasten humanitaarisen avun tarve nousi 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, vaikka jo vuosi 2021 oli koronan seurauksena ennennäkemättömän vakava lapsen oikeuksien kriisi.

Maailmalla on nyt käynnissä eniten konflikteja sitten toisen maailmansodan. Lisäksi ilmastonmuutoksen seuraukset ja pandemian syventämä köyhyys osuvat pahiten jo valmiiksi heikompiosaisiin maailman lapsiin. Näiden seurauksena humanitaarisen työn osuus on kasvanut valtavasti UNICEFin työssä. 

Käynnistimme sodan eskaloiduttua välittömästi varainhankinnan Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseksi. Vuodesta muodostui historiallinen yhdistyksemme varainhankinassa, kun Ukrainan kriisi yhdisti suomalaiset auttamaan ennätyksellisellä tavalla.  

Kriisienkin keskellä pidämme katseen myös tulevassa. Lasten elämää parantavat uudet innovaatiot ja hankkeet ovat aina olleet UNICEFin työssä keskeisiä.

- Marja-Riitta Ketola, pääsihteeri Suomen UNICEF ry

Kehitämme yhdessä ratkaisuja, jotka ovat monistettavissa yhä useampien lasten hyväksi. Innovaatioiden kehittämisessä Suomella on jatkossa entistä isompi rooli, kun UNICEFin kaksi innovaatiokeskusta aloittivat toimintansa Suomessa vuonna 2022. Innovaatiokeskukset kehittävät tulevaisuuden ratkaisuja lasten koulutuksen ja työmme rahoittamisen saralla. 

Kansainvälisen työmme lisäksi panostimme myös työhömme kotimaassa. Vuonna 2022 tuli täyteen 10 vuotta UNICEFin lapsiystävällinen kunta -työn aloittamisesta. Tällä hetkellä lapsiystävällisissä kunnissa elää jo yli puolet Suomen lapsista. Yhteistyömme Suomen koulujen kanssa jatkui vahvana ja toiminta tavoittaa vuosittain joka kolmannen peruskoululaisen. Lisäksi 1 500 UNICEF-vapaaehtoisen verkosto ympäri Suomea tekee lapsen oikeuksia näkyväksi paikallisissa tapahtumissa.  

Olen syvästi kiitollinen jokaiselle työmme tukijalle. Yhdessä teidän kanssanne luomme toivoa kriisien keskelle ja rakennamme parempaa tulevaisuutta jokaiselle lapselle. Tervetuloa tutustumaan, mitä kaikkea olemme yhdessä saaneet aikaan.

 

marja-riitta ketolaallekirjoitus marja-riitta ketola


Marja-Riitta Ketola 
pääsihteeri Suomen UNICEF ry

VUOSIKATSAUS 2022


UNICEFIN TYÖN TULOKSET

Näin UNICEF auttoi maailmalla vuonna 2022

Ilmastokriisi, koronapandemian vaikutukset, konfliktit ja nopeasti nousseet hinnat. Vuonna 2022 lapset elivät monenlaisten kriisien keskellä. Samalla UNICEF jatkoi työtään lasten koulutuksen, terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi yli 190 maassa. 

Humanitaarisen avun tarve kasvoi vuonna 2022. Avun tarvetta kasvattivat sekä luonnonkatastrofit, kuten valtavat tulvat Pakistanissa että lukuisat konfliktit. Lähes 37 miljoonaa lasta on joutunut jättämään kotinsa konfliktien ja väkivaltaisuuksien vuoksi, luku on ollut yhtä korkea viimeksi toisen maailmansodan aikaan. UNICEFin hätäaputyön ansiosta 23 miljoonaa ihmistä sai puhdasta vettä ja sanitaatiopalveluita kriisien keskellä. 

Nälkä ja ruuan puute ovat suurempia kuin koskaan. Vuonna 2022 UNICEF teki työtä lasten ja äitien paremman ravitsemuksen eteen. 356 miljoonaa lasta sai apua aliravitsemuksen ehkäisyohjelmista. Yli 7 miljoonaa lasta sai hoitoa vakavaan aliravitsemukseen. 

Koronapandemian aiheuttamat koulusulut päättyivät vuoden 2022 aikana. UNICEFin tuella 40 miljoonaa koulusta pois jäänyttä lasta ja nuorta pääsi takaisin oppimisen pariin, heistä 3 miljoonaa oli kotinsa jättämään joutuneita ja yli 18 miljoonaa eli jonkin humanitaarisen kriisin keskellä. Oppimateriaaleja sai 28 miljoonaa lasta. 

VUOSIKATSAUS 2022


SUOMEN UNICEFIN TALOUS

Ennätyksellinen tulos  

Lasten humanitaarisen avun tarve maailmalla nousi 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, vaikka jo vuosi 2021 oli koronakriisin seurauksena ennennäkemättömän vakava lapsen oikeuksien kriisi.   

Sota Ukrainassa määritti työtämme koko vuoden. Suomalaisten auttamishalu oli monin tavoin hyvin poikkeuksellista, ja niin yksityiset ihmiset kuin yrityksetkin halusivat kanavoida apunsa UNICEFin kautta.   

Yhdistyksen kokonaistuotto 2022 oli Ukrainan vuoksi ennätyskorkea, yhteensä noin 50 miljoonaa euroa. Tuotto kasvoi edellisvuodesta lähes 23 miljoonaa euroa. Hätäavun osuus kokonaistuotosta oli myös ennätyksellinen, 53 prosenttia (26 miljoonaa euroa). Vastaava luku vuonna 2021 oli 14 prosenttia (n. 4 miljoonaa euroa). Hätäapu pois lukien kokonaistuotto kasvoi kaksi prosenttia. 

pylväsdiagrammi UNICEFin tuloksista  

Varainhankinnan osuus vuoden 2022 kokonaistuotosta oli 97 prosenttia (edellisvuonna 95,5 %). 

79 tuhatta kuukausilahjoittajaamme tukevat UNICEFin pitkäjänteistä työtä lapsen oikeuksien toteutumiseksi kaikkialla maailmassa. Kuukausilahjoitusohjelman tuotto vuonna 2022 oli lähes 16 miljoonaa euroa. 

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta käytettiin 88 senttiä UNICEFin työhön Suomessa ja kaikkialla maailmassa, 12 senttiä keräysten toteuttamiseen ja hallintoon. 

piirakkadiagrammi UNICEFin tuloksista

VUOSIKATSAUS 2022


UNICEFIN TYÖ UKRAINASSA

Ukrainan sota yhdisti ihmiset auttamaan ennennäkemättömällä tavalla

Pieni lapsi rutistaa pupupehmolelua UNICEFin teltan vieressä.
7-vuotias Nastja halaa pehmoleluaan lähellä Medykan rajaa Puolassa paettuaan konfliktia Ukrainassa. © UNICEF/UN0623746/Korta

Helmikuussa 2022 sota Ukrainassa eskaloitui maanlaajuiseksi humanitaariseksi kriisiksi, jonka vuoksi miljoonat ihmiset joutuivat jättämään kotinsa ja olivat akuutin humanitaarisen avun tarpeessa. Lähes 6 miljoonaa ihmistä pakeni Ukrainan sisällä ja lähes 8 miljoonaa pakeni naapurimaihin. Sota kosketti vuoden aikana kaikkien Ukrainan 7,8 miljoonan lapsen elämää, turvallisuutta ja tulevaisuutta.

UNICEF on jatkanut työtään Ukrainassa sodan jokaisena päivänä ja puolustanut lasten oikeutta saada turvaa, käydä koulua ja elää lapsuuttaan. Suomalaiset ovat tukeneet UNICEFin työtä Ukrainassa poikkeuksellisella tavalla.

Vuonna 2022 suomalaiset yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt lahjoittivat UNICEFin Ukraina-työhön lähes 24 miljoonaa euroa. Lahjoittajien tuella UNICEF on vienyt apua miljoonille lapsille ja perheille.

Yritysten ja yhteisöjen tuki UNICEFin Ukraina-työlle oli ennätyssuurta. Lahjoituksia tuli eri kokoisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä ja kaikilta toimialoilta vuoden aikana yhteensä lähes 12 miljoonaa euroa.  Myös yrityksille suunnattu joulukampanja keräsi huomattavasti varoja Ukrainan lapsille. 
 
Vaikka sota ja sen seuraukset ovat olleet myös monille suomalaisyrityksille raskaita ja vaatineet isoja sopeutumistoimia, tuki Ukrainan lapsille on ollut vahvaa. Se kertoo jo itsessään siitä, miten vakavasti suomalaiset yritykset suhtautuvat ihmisoikeuksien ja kestävän kasvun perustana olevien vakaiden yhteiskuntien suojelemiseen. 
 
Sota on vienyt ukrainalaislapsilta mahdollisuuden elää tavallista ja turvallista arkea. Vuonna 2022 UNICEFin hätäapuohjelma auttoi Ukrainassa yli 2,3 miljoonaa lasta. 
 

VUOSIKATSAUS 2022


HÄTÄAPU

UNICEF auttoi kuivuuden, tulvien ja konfliktien keskellä

Lapset jonottavat puhdasta juomavettä Pakistanissa
Lapset jonottavat puhdasta juomavettä Balochistanin tulvien jälkeen Pakistanissa. © UNICEF/UN0694843/Azam

Vuonna 2022 useat kriisit ravisuttivat ja uhkasivat lasten hyvinvointia ja turvallisuutta – äärimmäiseen kuivuuden, tuhotulvien ja konfliktien vuoksi humanitaarista apua tarvitsevien määrä kasvoi ennätyksellisen korkeaksi, 274 miljoonaan ihmiseen. 

UNICEF auttoi ja toimitti hätäapua kriiseihin ympäri maailman. Vuoden aikana hankimme ja toimitimme lähes 864 miljoonan dollarin edestä hätäaputarvikkeita kriisialueille. Varmistimme puhtaan veden ja hygieniatarvikkeiden saannin yli 23 miljoonalle ihmiselle ja rokotimme 27 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan. Osana hätäapua autoimme myös lähes 9 miljoonaa lasta ja naista sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa ehkäisevällä työllämme. 

Ukrainan lisäksi hätäavulle oli tarvetta monella muullakin alueella. Alla muita esimerkkejä UNICEFin työstä kriisialueilla vuonna 2022. 

ITÄ-AFRIKKA 

Useat peräkkäiset epäonnistuneet sadekaudet kahden vuoden aikana aiheuttivat Afrikan sarven alueelle vuonna 2022 pahimman kuivuuden 40 vuoteen: Etiopian, Eritrean, Kenian ja Somalian alueella kuivuudesta kärsi yli 36 miljoonaa ihmistä, joista yli 20 miljoonaa oli lapsia. Pahimmilla alueilla kuivuus ja ruokapula ajoivat maat nälänhädän partaalle, ja lähes 2 miljoonaa lasta tarvitsi hoitoa vakavaan aliravitsemukseen. 

UNICEF vastasi kriisiin tarjoamalla terveyspalveluita, puhdasta vettä ja ravintoa. Vuoden aikana UNICEF kumppaneineen varmisti aliravitsemuksen estämiseen tähtäävää apua yli 30 miljoonalle äidille ja lapselle. Lisäksi hoidimme lähes 1,5 miljoonaa alle 5-vuotiasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta ja järjestimme terveydenhoitoa lähes 2 miljoonalle lapselle ja naiselle.  

Samalla valmistauduimme myös tulevaan ja vahvistimme yhteisöjen sopeutumista ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvään kuivuuteen esimerkiksi etsimällä kestäviä ratkaisuja vedensaantiin. Vuoden aikana varmistimme puhtaan veden lähes 5 miljoonalle ihmiselle alueella esimerkiksi kunnostamalla porakaivoja ja kehittämällä koulujen, terveyskeskusten ja yhteisöjen vesijärjestelmiä.  

 

PAKISTAN 

Kesällä 2022 viikkoja kestäneet monsuunisateet aiheuttivat tuhotulvan, joka peitti alleen lähes kolmanneksen Pakistanin pinta-alasta. Maan eteläisissä osissa sademäärä oli yli viisinkertainen 30 vuoden keskiarvoon verrattuna. Tulvat tuhosivat yli 2 miljoonaa kotitaloa ja pakottivat 8 miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan. Kokonaisuudessaan tulvat vaikuttivat 33 miljoonan ihmisen elämään.  

Kotinsa menettäneet lapset ja perheet olivat kiireellisen avun tarpeessa. Kotien lisäksi tulva oli tuhonnut kouluja sekä elintärkeää infrastruktuuria, kuten tieverkostoa ja vesijärjestelmiä, altistaen lapset likaisen veden mukana leviäville taudeille. 

UNICEF toimitti Pakistanin tulva-alueelle kiireellisesti hätäapua, kuten puhdasta vettä ruokaa ja hygieniatarvikkeita, kriisin alusta saakka. Vuoden 2022 aikana varmistimme puhtaan veden yli miljoonalle ihmiselle, mahdollistimme terveydenhoidon 1,5 miljoonalle ihmiselle ja rokotimme yli miljoona lasta tuhkarokkoa vastaan. Perustimme myös 996 väliaikaista koulua ja tuimme 124 000 lapsen oppimista. 

VUOSIKATSAUS 2022


YRITYSYHTEISTYÖ

UNICEF kokosi pohjoismaiset yritykset yhteen lapsen oikeuksien äärelle  

Nordic Business Roundtable –keskusteluissa UNICEF kokosi yhteen johtavat yritykset ja UNICEF-kumppanit Tanskasta, Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Islannista. Keskustelut tarjosivat yrityksille foorumin pohtia lapsen oikeuksiin liittyviä haasteita, mahdollisuuksia ja parhaita käytäntöjä yritysmaailmassa. 

Dialogin tavoitteena on inspiroida laajempaa yritysyhteisöä edistämään lapsen oikeuksia omassa liiketoiminnassaan.  

Tapahtumia järjestetettiin neljä ja niiden teemoina olivat digimaailma, ilmastonmuutos, monimuotoisuus ja osallisuus sekä lasten osallistaminen. 

Monimuotoisuustyön oltava johdon prioriteetti 

Marraskuussa yhdessä Nokian kanssa järjestetyn Nordic Business Roundtable -tilaisuuden aiheena olivat monimuotoisuus ja osallisuus.  
Yritysten monimuotoisuuspäätökset vaikuttavat suoraan tulevien sukupolvien elämään ja mahdollisuuksiin. Tästä syystä lapsen oikeudet ja tarpeet tulee ymmärtää paremmin ja niiden tulee olla osa yritysten vastuullisuustyötä.  

Tilaisuuden yhteenveto ja parhaat opit ovat luettavissa kaikille yrityksille täällä: Creating Positive Futures for Children through Diversity and Inclusion
 
Lue kaikkien keskustelujen avainhavainnot ja yritysten vinkit täältä. 
 

VUOSIKATSAUS 2022


SUURLAHJOITTAJAT

Malawi 1000 ensimmäistä päivää -lahjoittajaryhmän tuella saatiin merkittäviä tuloksia

lapsi istuu ovenpielessä lusikka suussa
© UNICEF/Essi Pekkala-Jokinen

UNICEFin varhaiskasvatustyöhön lahjoittanut Malawi-lahjoittajaryhmä tuki kolmen vuoden ajan kahta varhaiskasvatuskeskusta Dedzan maakunnassa Malawissa. Kyse on pilottihankkeesta, jossa tarjotaan samassa paikassa lapsille virikkeellistä varhaiskasvatusta ja vanhemmille terveys- ja hygieniakoulutusta sekä neuvoja positiiviseen vanhemmuuteen. 

Malawi-ryhmän hankkeen tulokset ylittyivät moninkertaisesti jo ensimmäisten vuosien aikana. Entistä useampi lapsi osallistuu nyt varhaiskasvatukseen ja jatkaa varhaiskasvatuksesta esikouluun.

–Tuetuista keskuksista tulleet lapset ovat valmiimpia kouluun osaamisensa ja koulukypsyyden osalta. Samalla vanhempien koulutuksilla alueen aliravitsemusluvut ovat laskeneet murto-osaan aiemmasta, kertoo UNICEFin ravitsemusasiantuntijana Malawissa työskentelevä Shahid Hanif. 

Tukea paikalliselle osaamiselle 

Hankkeet tehdään yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa ja tavoitteena on, että UNICEFin jakaman tietotaidon ansiosta yhteisö pystyy jatkamaan työtä lopulta itsenäisesti. 

–Työskentelytapa on hyvin vaikuttava. Paikallista osaamista vahvistetaan niin, että lopulta yhteisö pystyy itse ottamaan vastuun hankkeesta annetuilla opeilla, sanoo Malawi-hankkeen tukija Susanna Hartwall. 

UNICEFille on vuosien saatossa kertynyt niin hiotut prosessit ja osaaminen kaikkialta maailmassa, että laadukkaan avun voi luottaa menevän perille.

- Vladimira Therman, Hankkeen tukija

VUOSIKATSAUS 2022


KOTIMAAN TYÖ: KOULUT

Kympin todistus -kampanja nosti esiin positiivisen palautteen merkitystä 

Kaksi koululaista pitää käsissään Kympin todistuksia ja istuu kivellä.
© UNICEF/Maria Mäntylä-Granda

Suomen UNICEFin Kympin todistus -kampanja muistutti koululaisia ja heidän huoltajiaan lapsen oikeuksista ja positiivisen palautteen merkityksestä. 
 
Keväällä 2022 Suomen UNICEF kannusti jälleen kouluja ja opettajia jakamaan kaikille oppilailleen lukuvuositodistuksen lisäksi Kympin todistuksen.  
 
Kympin todistuksessa jokainen lapsi saa pelkkiä kymppejä. Kympin todistuksessa saa arvosanan esimerkiksi siitä, kuinka tärkeää on, että hänellä on turvallinen olo, sekä siitä, kuinka arvokkaita hänen omat mielipiteensä ovat.   

Vuonna 2022 Kympin todistus -kampanjan suojelijana toimi kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio

– Todistusten äärellä nousee väistämättä vertailua, onnistumisen tunteita ja pettymyksiä. Joku on kenties pinnistellyt koko vuoden vaikeiden kotiolojen kanssa. Vitonenkin voi olla voitto, kun tilanne on lapselle kohtuuttoman kova, Kallio sanoi. 

Jokainen lapsi ansaitsee kuitenkin täyden kympin ihan jo siitä, että hän on olemassa.

- Maaret Kallio, kouluttajapsykoterapeutti

Tukea koulun ja kodin väliseen yhteistyöhön 

Kympin todistuksen lisäksi Suomen UNICEF tuotti opettajien työn tueksi käsittelyvinkkejä, joiden avulla he saattoivat keskustella lapsen oikeuksista oppilaidensa kanssa sekä syventää kouluarviointiin liittyvää keskustelua koulun ja kotien välillä.  
 
Palautekyselymme perusteella Kympin todistus on opettajille konkreettinen työkalu, jonka avulla voi muistuttaa oppilaita ja heidän vanhempiaan lapsen oikeuksista, sekä siitä, että kouluarvosanat eivät ole ihmisarvon mittari.   
 
– Koulumenestys on joillakin oppilaillani kympin luokkaa, mutta käsitys siitä, että myös ilman täydellistä koulusuoritusta, he ovat tärkeitä ja rakkaita ja merkityksellisiä yhteiskunnan jäseniä, on usein hatara. Kympin todistus oli erittäin hyvä työväline lasten ja nuorten itsetunnon kohottamiseksi, eräs opettaja kertoi.   
 
Kympin todistus jaettiin vuonna 2022 yli 100 000 Suomen koululaiselle
 

VUOSIKATSAUS 2022


KOTIMAAN TYÖ: VAPAAEHTOISET

Suomen UNICEF palkitsi innostavimmat vapaaehtoistapahtumat eri puolilta Suomea 

Kaksi aikuista vapaaehtoista UNICEFin siniset liivit päällä myyntikojussa.
© UNICEF Suomi

Vapaaehtoisryhmien onnistuneimmat toimintamuodot ja tapahtumat palkittiin vapaaehtoisten itse kehittämällä InnostusTunnustuksella lokakuussa 2022. 
 
UNICEF-vapaaehtoisten kehittämä InnostusTunnustus-palkinto jaettiin vuonna 2022 toista kertaa. InnostusTunnustuksen avulla halutaan kiittää ja nostaa esiin inspiroivia vapaaehtoistoiminnan muotoja.  
 
InnostusTunnustuksella palkittiin Joensuun vapaaehtoisryhmän Kesäkioski-toiminta sekä Varkauden vapaaehtoisryhmän lasten Puistokerho. Joensuun Kesäkioski on koko kesän ajan toimiva myyntipiste Joensuun Taitokorttelissa. Varkauden ryhmä taas toteutti kesällä 2022 yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa leikkipuistokerhon leikki-ikäisille lapsille. 
 
InnostusTunnustuksen saajat valitsi vapaaehtoisten ohjausryhmä. He kiittivät Joensuun vapaaehtoisryhmää sitoutuneesta myyntitoiminnasta kesäkauden suositussa vierailukohteessa Joensuussa sekä Varkauden ryhmää rohkeudesta kohdata lapsia ja yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa. 

VUOSIKATSAUS 2022


KOTIMAAN TYÖ: KUNNAT

Lähes 50 kuntaa edisti lapsen oikeuksia Lapsiystävällinen kunta -mallissa

UNICEF toteutti vuonna 2022 Lapsiystävällinen kunta -mallin työtä 47 suomalaisen kunnan kanssa. Mallissa mukana olevat kunnat ovat sitoutuneet edistämään lapsen oikeuksien toteutumista toiminnassaan, päätöksenteossaan ja palveluissaan.  

Valtaosa mallissa mukana olevista kunnista on toimintasuunnitelmissaan sitoutunut lapsivaikutusten arvioinnin kehittämiseen osana kunnan päätöksenteon valmistelua. Lapsivaikutusten arviointi on työkalu, jonka avulla voidaan arvioida, millaisia myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia kunnassa tehtävillä päätöksillä on lapsiin.  

Lapsiystävällinen kunta -mallissa mukana olevat kunnat ovat ottaneet käyttöön lapsivaikutusten arvioinnin ohjeistuksia, kouluttaneet laajasti viranhaltijoita ja kuntapäättäjiä sekä pilotoineet lapsivaikutusten arviointia eri toimialoilla. Kunnat ovat myös aktiivisesti jakaneet toisilleen hyviä käytäntöjään UNICEFin verkostossa.  

UNICEF tukee kuntia muun muassa säännöllisillä koulutuksilla ja lapsenoikeusmateriaaleilla. UNICEFin järjestämiin lapsenoikeuskoulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin osallistui noin 2 300 kuntatoimijaa vuonna 2022 

Vuonna 2022 vahvistimme erityisesti kuntien vertaisoppimista ja hyvien käytäntöjen jakamista osana koulutuksia ja verkostotapaamisia.  

Tutustu UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin 

VUOSIKATSAUS 2022


TESTAMENTTILAHJOITTAMINEN

Jo yli 10 000 suomalaista on ilmaissut kiinnostuksensa testamenttilahjoittamista kohtaan

Lapsi halaa vanhempaa naista
© UNICEF/UN0645668/Willocq

Vuonna 2022 testamenttilahjoittamisessa saavutettiin vaikuttava rajapyykki, kun jo 10 000 suomalaista oli ilmaissut UNICEFille kiinnostuksensa testamenttilahjoittamista kohtaan. Suomen UNICEF vastaanotti ensimmäisen testamenttilahjoituksen jo vuonna 1987, ja vuosien saatossa testamenttilahjoittaminen on muuttunut yhä yleisemmäksi tavaksi lahjoittaa maailman lasten auttamiseksi. 

– On ollut hienoa seurata, kuinka suomalaisten kiinnostus testamenttilahjoittamista kohtaan on kasvanut vuosien aikana – erityisesti se, että Suomen UNICEFia on haluttu muistaa testamentissa myös viime vuosien kriisien keskellä, on koskettava osoitus ihmisten halusta auttaa, kertoo Suomen UNICEFin testamenttilahjoittamisen asiantuntija Sara Eronen. 

Testamentti ilmaisee testamentin laatijan viimeisen tahdon siitä, miten hänen omaisuutensa jaetaan. Testamenttilahjoituksella voi läheistensä ohella muistaa testamentissaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia Suomen UNICEFin kautta. 

– Olemme kiitollisia aivan jokaiselle suomalaiselle, joka on valmis harkitsemaan heikoimmassa asemassa olevien lasten muistamista testamentissaan tai on jo tehnyt niin, Eronen sanoo.

Vuoden somenosto Black Friday villitsi

Nostimme marraskuun Black Friday -keräyksessä esiin Ukrainan lasten tarvetta lämpimille vaatteille. Keräyksen tulos yllätti kaikki odotukset, sillä kuudessa päivässä lahjoitettiin 670 000 euroa Ukrainan lapsille!

Keräysvaroja käyttettiin lasten talvivaatteiden ohella muuhun varautumiseen talven kylmyyttä vastaan: UNICEF esimerkiksi varusti kouluja, terveysasemia ja sairaaloita lämmittimillä ja huovilla. 

Kuva kuitista, jossa lukee "Kuittasin talvivaatteet Ukrainan lapsille"