Siirry sisältöön
UNICEFin työntekijä juttelee äidin ja lapsen kanssa.

Osio 1: Miksi UNICEF?

Tässä osiossa tutustut siihen, mitä lapsen oikeudet ovat, mitä UNICEF tekee niiden edistämiseksi kaikkialla maailmassa.

UNICEFin työn kivijalka ovat lapsen oikeudet

Katso video lapsen oikeuksista. Mitä oikeuksia ihan jokaisella lapsella on? Mitä aikuisten kuuluu tehdä, jotta ne toteutuvat?

UNICEFin työn osa-alueet

Miksi lasten terveyden edistäminen on edelleen tärkeää?

Lasten terveys on parantunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Se ei ole kuitenkaan parantunut samaa vauhtia kaikissa maissa. 

Vielä tänäkin päivänä 13 800 lasta päivässä kuolee ennen kuin täyttää 5 vuotta. Suurin osa kuolee tauteihin, jotka voitaisiin ehkäistä helposti. 

Aliravitsemus on syynä lähes puoleen alle 5-vuotiaiden lasten kuolemista. Yhdenkään lapsen ei tarvitsisi kärsiä aliravitsemuksesta, sillä maailmassa on riittävästi ruokaa kaikille. 

Ripuli on edelleen maailmaanlaajuisesti merkittävimpiä pienten lasten kuolinsyitä. Likainen vesi ja huono hygienia aiheuttavat sairauksia ja aliravitsemusta, jotka johtavat pahimmillaan kuolemaan. 

Miten UNICEF edistää lasten terveyttä?

Rakennamme parempia terveydenhuoltojärjestelmiä tukemalla maiden terveysviranomaisia kehittämään terveyspalveluita, jotka tavoittavat heikoimmassa asemassa olevat lapset ja äidit.  

Vaikutamme päättäjiin ja tuemme laajoja asennemuutoskampanjoita paikallisten yhteisöjen kanssa. Koulutamme ja neuvomme myös äitejä, jotta he tietävät, mitä lapsi tarvitsee pysyäkseen terveenä.  

Toimitamme lasten ja äitien tarvitsemia tarvikkeita, muun muassa elintärkeät rokotteet, ravintolisiä ja puhdasta vettä. Mitä köyhemmästä tai epävakaammasta maasta on kyse, sitä suurempi merkitys UNICEFilla on.  

Kehitämme lasten terveyttä parantavia innovaatioita, esimerkiksi mobiiliteknologiaan perustuvia innovaatioita, suolasokeriseos-pusseja lapsille nestehukan hoitoon, ja yksinkertaisia vesipumppuja 

Pääsevätkö kaikki lapset kouluun?

Kaikki maailman lapset eivät pääse vieläkään kouluun. Yksi kymmenestä lapsesta jää peruskoulun ulkopuolelle.  

Samaan aikaan osa koululaisista ei opi lukemaan ja kirjoittamaan puutteellisten opetusolojen takia. Teemme töitä, jotta jokainen lapsi pääsee kouluun ja saa laadukasta opetusta. 

Mitä UNICEF tekee lasten koulutuksen edistämiseksi?

Järjestämme lapsille opetusta sotien ja luonnonkatastrofien keskellä. Perustamme väliaikaisia kouluja lapsille, korjaamme tuhoutuneita kouluja ja toimitamme koulutarvikkeita kriisialueille. 

Muutamme asenteita, jotka estävät lasten koulunkäynnin. Työskentelemme esimerkiksi lapsiavioliittojen ja lapsityön lopettamiseksi sekä tyttöjen aseman parantamiseksi. 

Edistämme laadukasta opetusta ja turvallisia opetustiloja. Vaikutamme päättäjiin ja autamme opetusviranomaisia ja paikallisyhteisöjä rakentamaan koulujärjestelmiä, jotka takaavat kaikille lapsille ilmaisen, laadukkaan perusopetuksen ja turvalliset opetustilat.  

Puolustamme vammaisten lasten oikeuksia lisäämällä opetusviranomaisten ja opettajien tietoisuutta inklusiivisesta koulutuksesta sekä vaikuttamalla päättäjiin, jotta vammaisten lasten oikeudet toteutuisivat.  

Toteutuuko lasten tasa-arvo ja suojelu?

Lapset kohtaavat yhä stereotypioita ja syrjintää sukupuolen, ihonvärin tai vamman takia, mikä voi vaikuttaa lasten elämään vielä pitkään lapsuuden jälkeenkin. Esimerkiksi tytöt ja vammaiset lapset jäävät todennäköisemmin koulutuksen ulkopuolelle, mikä vaikeuttaa heidän työnsaantiaan sekä altistaa riistolle ja hyväksikäytölle. 

Lapset kohtaavat jokaisessa maassa myös väkivaltaa, riistoa ja hyväksikäyttöä – usein paikoissa, joissa lasten pitäisi olla eniten suojassa, kuten kotona, koulussa tai netissä. Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa sodan ja katastrofien keskellä tai niitä paetessaan. 

Vielä tänäkin päivänä: 

  • 160 miljoonaa lasta tekee töitä eli joka kymmenes lapsi maailmalla. Lähes puolet heistä tekee vaarallista ja rankkaa työtä, joka vaarantaa terveyden ja kehityksen. 
  • Lähes 20 % nuorista naisista on joutunut naimisiin alle 18-vuotiaana.  
  • Vuosittain yli neljää miljoonaa tyttöä uhkaa joutuminen silvotuksi. 
  • Yli 105 000 lasta on tutkimusten perusteella toiminut sotilaana vuosien 2005–2022 välillä, mutta todellisen määrän arvioidaan olevan paljon suurempi. 
Miten UNICEF edistää lasten tasa-arvoa ja suojelua?

Edistämme asennemuutosta tukemalla päättäjiä ja paikallisia yhteisöjä purkamaan haitallisia asenteita ja käytäntöjä, jotka johtavat esimerkiksi lapsityöhön, tyttöjen silpomiseen tai lapsiavioliittoihin. 

Vaikutamme päättäjiin edistääksemme tasa-arvoista ja yhdenvertaista ja lastensuojelua parantavaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi lapsityövoiman käyttö ja tyttöjen silpominen tulee kieltää lailla kaikkialla. Tuemme myös viranomaisia rakentamaan järjestelmiä, joilla tunnistetaan ja autetaan heikoimmassa asemassa olevia lapsia. 

Tuemme lapsia pääsemään kouluun, ymmärtämään oikeutensa ja oppimaan suojelemaan itseään väkivallalta ja hyväksikäytöltä. Huolehdimme myös, että sotien ja luonnonkatastrofien keskellä elävät lapset pääsevät turvaan ja saavat tarvitsemaansa huolenpitoa. 

 

Miten ilmastonmuutos huomioidaan UNICEFin työssä?

Ilmastokriisi vaarantaa lapsen oikeuksien toteutumisen. Pahimmin ilmastokriisi vaikuttaa lapsiin, jotka ovat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa. 

Ilmaston lämpeneminen lisää kuivuutta, tulvia ja äärimmäisiä sääilmiöitä, joiden seurauksena lapset voivat joutua jättämään koulun kesken tai menettää kotinsa. Jos maanviljely vaikeutuu, ruoan ja tulojen puute voi aiheuttaa lasten aliravitsemusta. Ilmastokriisi lisää myös malarian ja ripulitautien esiintymistä sekä siirtolaisuutta. 

Usein ilmastokriisi kurittaa pahiten alueita, jotka ovat jo ennestään köyhiä ja joilla peruspalvelut ovat huonolla tolalla. 

Vaikutamme päättäjiin. Vaadimme valtioita ja yrityksiä vähentämään ilmastopäästöjään niin, ettei maapallon keskilämpötila nousisi yli 1,5 astetta. Vaadimme myös valtioita ja yrityksiä huomioimaan ilmastokriisin vaikutukset lapsiin ja lapsen oikeudet ilmastosuunnitelmissa ja -toimenpiteissä. 

Kehitämme vähähiilisiä ratkaisuja lasten hyväksi, kehitämme esimerkiksi aurinkovoimaan perustuvia energiaratkaisuja mm. terveyskeskuksiin, rokotusten kylmäketjun järjestämiseen ja koulujen sähköistämiseen.  

Autamme lapsia saamaan äänensä kuuluviin. Lisäämme lasten tietoisuutta ilmastoasioista esimerkiksi huolehtimalla, että ilmastokriisiä käsitellään koulujen opetusohjelmissa. Tuemme lasten ja nuorten ilmastoaktivismia. 

Suojelemme lapsia ilmastokriisin vaikutuksilta. Ilmastokriisiin sopeutuminen ja sen vaikutusten vähentäminen on osa kaikkea työtämme lasten koulutuksen, terveyden ja suojelun puolesta. Kehitämme esimerkiksi ratkaisuja, joiden avulla puhdas vesi voidaan turvata myös kuivuuden, tulvien ja muiden ilmastokriisin seurausten kiihtyessä. 

Miksi UNICEF tekee hätäaputyötä?

Miljoonat lapset elävät tälläkin hetkellä sodan ja kriisien keskellä ympäri maailmaa. Ilmastokriisin myötä myös luonnonkatastrofit runtelevat maailmaa entistä useammin. 

Kun sota syttyy tai luonnonkatastrofi iskee, UNICEF on ensimmäisten joukossa paikalla auttamassa lapsia ja perheitä. Autamme vuosittain lapsia useissa sadoissa humanitaarisessa kriisissä eri puolilla maailmaa. 

UNICEF on yksi maailman merkittävimmistä hätäaputoimijoista. Olemme toiseksi suurin hätäaputarvikkeiden toimittaja YK:n maailman ruokaohjelman (WFP) ruoka-avun jälkeen. 

Huolehdimme lasten terveydestä, ravitsemuksesta, koulutuksesta ja suojelusta sodan tai katastrofin keskellä. Toimitamme kriisien keskelle puhdasta vettä, lääkkeitä, lämpimiä vaatteita ja muita hätäaputarvikkeita. Perustamme lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset voivat leikkiä turvallisesti ja väliaikaisia kouluja, jotta lasten koulunkäynti voi jatkua. Olemme myös mukana jälleenrakennustyössä.