UNICEF auttaa satojatuhansia lapsia palaamaan kouluun Mosulissa
Suuri osa Mosulin noin 650 000 lapsesta ei ole käynyt koulua kolmeen vuoteen.
UNICEF on auttanut yli 350 000 lasta palaamaan kouluun Mosulin kaupungissa Pohjois-Irakissa. UNICEFin tuella kaupungissa on avattu uudelleen 470 koulua.
- Olen takaisin vanhassa koulussani, vanhojen kavereideni kanssa. Tämä on hauskaa, kertoo länsimosulilaista Saint Abd al-Ahadin koulua käyvä Fatma.
Mosulin kaupunki oli äärijärjestö Isisin vallan alla kolme vuotta. Viimeiset kymmenen kuukautta kaupungissa taisteltiin kiivaasti.
- Vaikka taistelut Mosulissa lähenevät loppuaan, lasten syvät fyysiset ja henkiset arvet kestävät parantua pitkään, muistuttaa UNICEFin Irakin-toimiston varajohtaja Hamida Ramadhani.
Mosulissa asui ennen konfliktia noin 1,2 miljoonaa ihmistä, joista UNICEFin arvion mukaan noin puolet oli lapsia.
- Noin 650 000 tyttöä ja poikaa ovat eläneet painajaismaisen väkivallan keskellä Mosulissa. He ovat maksaneet siitä hirveän hinnan ja selvinneet läpi monien kauhunhetkien viimeisten kolmen vuoden aikana.
Apua yksin jääneille lapsille
Ramadhanin mukaan taistelujen rauhoituttua avustuspisteille on saapunut runsaasti yksin jääneitä lapsia.
- Yksin jääneet vauvat ja lapset ohjataan välittömästi UNICEFille ja muille avustusjärjestöille, jotta heille saadaan apua, ja jotta heidät voidaan, jos mahdollista, yhdistää perheidensä kanssa, Ramadhani kertoo.
UNICEF yhteistyökumppaneineen on yhdistänyt yli 1300 mosulilaislasta perheidensä kanssa. Lisäksi UNICEF toimittaa perheille ja lapsille lisäravintoa, rokotteita, ensiaputarvikkeita ja puhdasta vettä jopa puolelle miljoonalle ihmiselle päivässä.
Miljoonat lapset vaarassa lähialueilla
UNICEFin arvion mukaan lähes 27 miljoonaa lasta on vaarassa konfliktien vuoksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella.
Taistelut ovat viimeisten viikkojen aikana kiihtyneet erityisesti Pohjois-Syyriassa sijaitsevassa Raqqan kaupungissa.
- Kaupungissa on 30 000-50 000 siviiliä motissa rankkojen taistelujen keskellä. Perheet ovat kertoneet karmeista olosuhteista ja pakomatkoista, joilla kohtaa tarkka-ampujien tulitusta, maamiinoja ja räjähtämättömiä ammuksia, sanoo UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluetoimiston johtaja Geert Cappelaere.
Cappelaere kertoo lisäksi, että pakenevia lapsia pidätetään, pahoinpidellään ja leimataan oletettujen yhteyksien vuoksi, sillä jännitteet ovat korkeat sekä yhteisöjen välillä että niiden sisällä.
- Nyt on aika toimia. Miten voimme rakentaa kaikille vakaata ja menestyksekästä tulevaisuutta, kun lapsia kohdellaan tällä tavoin?